Muži chtěli na Bruntálsku udat označené bankovky z loupeže

Bruntál - Bankovky, které jednoznačně pocházely z trestné činnosti, se pokoušeli placením udat do oběhu dva muži z Bruntálska. Policisté dvojici zatkli a našli u nich bankovky potřísněné barvou v hodnotě téměř 70 tisíc korun -pětistovky, tisícovky a dvoutisícovky. Policisté nyní zjišťují, ze které loupeže bankovky pocházejí. Dvojici ale nezávisle na tom hrozí za podílnictví ve formě spolupachatelství až pětiletý trest. Starší z dvojice navíc skončil ve vazbě.

Muži ve věku 36 a 38 let se peníze pokoušeli udat v hernách. Ve čtyřech případech nastrkali do automatů celkem 15 500 korun a žádali po obsluze, aby jim obnosy vyplatila jako výhry. Ani v jednom případě ale neuspěli. „Bankovky potřísněné bankovní barvou jsme pak v automatech našli. S největší pravděpodobností pocházely z loupeže,“ uvedla mluvčí bruntálské policie Petra Tušková. Znehodnocení bankovek barvami totiž používají standardně banky, přepravní bezpečnostní agentury nebo česká pošta při přepravě peněz.

Na podezřelé peníze upozornila policisty právě servírka jedné z bruntálských heren. „Přišli jsme na to, když přišla šéfová a otevřeli jsme automat. Bylo tam několik bankovek špinavých, tisícovku mi tady nechala, abych ji ukázala policii,“ uvedla servirka Stanislava Štěpaníková s tím, že dotyčný muž byl úplně nenápadný, dal si presso a odešel hned poté, co mu vyplatila sázku.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Kriminalisté muže obvinili z podílnictví. V jejich autě našli bankovky v hodnotě 69 tisíc korun. „Během výslechu se přiznali a uvedli, že peníze od zatím neznámé osoby koupila za výrazně nižší cenu. Věděli, že jsou podhodnocené a mohou pocházet z trestné činnosti,“ řekla mluvčí. ČNB v případech, kdy znehodnocené bankovky pocházejí z trestné činnosti, tyto bankovky nenahrazuje. Herna proto bude mít zřejmě smůlu a peníze zpět nedostane.