Klaus ocenil Stráského stříbrnou plaketou

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě ocenil bývalého politika a předsedu Klubu českých turistů Jana Stráského stříbrnou plaketou. Předal mu ji k 70. narozeninám, které politik oslaví na Štědrý den. S Klausem zavzpomínal na společně prožité časy, hovořili ale i o politické situaci, kterou vyvolala aféra kolem bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). V této souvislosti podle něj řešili nový model financování politických stran, který by měl podobným korupčním skandálům předejít. Klaus v oficiální gratulaci uvedl, že Stráského ocenil za podíl na úspěšné transformaci ekonomiky a mnohaletou práci ve vysokých ústavních funkcích.

Václav Klaus:

„Vzpomínám i na roky, které jsme prožili před listopadem 1989 ve Státní bance československé, kdy jsme měli intenzívní pracovní i přátelské vztahy, i na společné roky ve vládě, které se podařilo uskutečnit radikální transformaci naší ekonomiky i společnosti, i na roky následující, které nás poněkud vzdálily.“

„Rád jsem poděkoval panu prezidentovi a hlavně jsem si s ním rád zavzpomínal na časy, které jsme spolu za 42 let, co se známe, prožili,“ řekl Stráský po přijetí na Hradě. S prezidentem ale hovořil i o financování politických stran. Jako podstatné vidí to, že se zde nevytvořila kulturní a transparentní pravidla pro jejich financování. Dokud se takový model nenajde, tak se „budeme jenom divit tomu, že se o nějaké epizodě dozvíme a o nějaké epizodě nedozvíme“. Chybějící pravidla, která zmenší možnost korupce při financování politických stran, jsou podle Stráského dluhem celých dvaceti let polistopadové politiky. V době, kdy byl spolu s Klausem u vlády, to ale prý nebyla priorita.

Stráský: V Česku se prohlubuje politická nekultura

„Může nám vždy někdo vyčítat, co jsme mohli nebo nemohli udělat v těch prvních letech, ale to pořadí úkolů bylo úplně jiné tenkrát,“ řekl. „Ale uběhlo dalších deset let a těch deset let neznamenalo vylepšení, ale vytvoření antisystému toho financování stran, který se teď jen projevil,“ dodal Stráský. V Česku se podle něj prohlubuje i „politická nekultura“, což běžní občané těžko sdílí.

Stráský je jedním ze zakládajících členů ODS. V roce 1992 byl posledním předsedou Československé vlády a ministrem zahraničního obchodu. Po odstoupení Václava Havla v červenci 1992 vykonával navíc prezidentské pravomoci. Později vedl resort dopravy a taky zdravotnictví. ODS později opustil a stal se členem v současnosti už neexistující Unie svobody. V politice je ale stále aktivní. Zůstal na komunální úrovni jako úředník jihočeského krajského úřadu. Je například i členem výběrové komise ministerstva životního prostředí, která hledá nového ředitele Národního parku Šumava.

Stráský je také předsedou Klubu českých turistů. Spočítal, že sám ročně ujde a ujede na kole zhruba 2 000 kilometrů: „Z mých statistik ale vyplývá, že chodím čím dál méně. Jednak samozřejmě proto, že léta přibývají, ale především proto, že jsem si zatím život nezorganizoval tak, abych měl toho času dost. Jinými slovy, takhle jsem si důchod nepředstavoval.“