Silnice jsou sjízdné, silničáři ale doporučují řidičům opatrnost

Praha – V Česku je na většině území mlha a ve vyšších polohách námraza. Při cestě na Šumavu musejí řidiči dávat pozor i na rozbředlý sníh, zatím se ale po všech silnicích jezdí plynule. Silničáři doporučují řidičům zvýšenou opatrnost. Povrch dálnice D1 je mokrý, na dálnici D5 mrholí a viditelnost je snížena na 200 metrů. Podobná je situace také na rychlostní komunikaci R1.

Středočeské silnice včetně dálnic jsou převážně mokré a holé. Na sníh narazí motoristé už jen na Příbramsku, kde jsou na silnicích nižších tříd úseky s uježděným sněhem krytým posypem.

V Plzeňském kraji jsou silnice sjízdné, přesto si tady musejí řidiči v některých částech regionu dávat pozor na mlhu, mrholení a také případné náledí nebo zledovatělé zbytky sněhu. Toho i přes oblevu leží nejvíce na cestách v horských oblastech Šumavy. Pro Tachovsko, Stříbrsko a severní Plzeňsko platila výstraha na možnou tvorbu náledí.

Mlha na celém území kraje komplikuje dopravu v Jihočeském kraji. Souvislá mlha leží hlavně na Písecku. Silnice jsou sjízdné. Hlavní tahy a úsek dálnice D3 jsou mokré po chemickém ošetření. Na vedlejších silnicích zejména na Písecku je zledovatělá vrstva sněhu místy s vyjetými kolejemi.

Na některých silnicích zejména nižších tříd leží v Moravskoslezském kraji led. Silničáři proto doporučují řidičům opatrnou jízdu. Hlavní tahy jsou převážně mokré a holé, sjízdné bez omezení. Na náledí upozorňují silničáři ve všech okresech. Na Bruntálsku označují situaci na místních komunikacích za mimořádně naléhavou.

Na silnicích na severu Olomouckého kraje dnes ráno místy leží sněhová kaše či ujetý sníh. V níže položených oblastech jsou vozovky převážně holé a mokré.

Na Valašsku leží na regionálních vozovkách ve vyšších polohách rozbředlý sníh či sněhová kaše. V horských oblastech řidiči místy narazí také na vyjeté a ledové koleje. V níže položených oblastech Zlínského kraje jsou silnice převážně holé a mokré. Teploty se dnes ráno v regionu pohybovaly od dvou do 11 stupňů nad nulou. Výraznější ochlazení a sníh se očekává až na první a druhý svátek vánoční, kdy může přes den přituhnout na minus tři stupně, v noci na minus deset stupňů Celsia. Poté se však zase začne mírně oteplovat.

Nehoda kamionu, při níž zemřel jeho řidič, blokovala od čtvrtečního večera do dnešního rána sjezd z dálnice D11 na 62. kilometru u Olešnice u Chlumce nad Cidlinou na Hradecku. Nyní je sjezd průjezdný bez omezení.