Nenašli jste pod stromečkem kozu? Darujte ji

Praha – Vedle běžných vánočních dárků mohli letos někteří najít pod stromečkem třeba krávu, kozu, nebo očkování proti dětské obrně – na dárkovém certifikátu. Díky dané hodnotě certifikátů putují na potřebná místa ve světě konkrétní zdravotnické pomůcky, nebo zvířata nutná pro obživu místních lidí. Podobné dárky nabírají s každým rokem na popularitě.

Člověk v tísni má v krizových oblastech na celém světě čtyři hlavní priority pomoci: školy, zdraví, vodu a obživu. „Když koupíte kozu nebo slepice, tak přispíváte do kategorie obživa/pomáháme, aby byli schopni sami se uživit, abychom tam nemuseli my pořád působit,“ řekl pro ČT Tomáš Vyhnálek z Člověka v tísni. Dárkové certifikáty nejsou aktuální jenom o Vánocích, pořídit se dají na internetu nebo ve specializovaných prodejnách i během roku.

Kdo chce pomoci, nemusí darovat jen certifikát, ale může třeba i koupí ručně foukané karafy na vodu. Výtěžek z jejich prodeje jde na projekt Voda pro Afriku a za utržené peníze vzniknou nové zdroje pitné vody pro školy v Etiopii. „Karafy z letošní série jsou již prodány, chceme je ale prodávat i od ledna až do konce příštího roku,“ říká mluvčí Veolia Voda Marcela Dvořáková.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Také dětský fond OSN - Unicef posílá díky certifikátům do nejchudších zemí světa třeba jízdní kola, míče nebo tablety na čištění vody. „Během těch letošních několika týdnů už jsme zajistili očkování pro 9 400 dětí, takže by se dalo říct, že to dělá už docela slušné okresní město dětí,“ uvedla ředitelka českého Unicef Pavla Gomba.

  • Šicí stroj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2201/220053.jpg
  • Certifikát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2201/220048.jpg