Dopravní chaos se přesouvá na nový kontinent. Zrušeno bylo přes 2 000 letů

New York - Evropa se pomalu vzpamatovává z dopravního kolapsu, který minulý týden zasáhl starý kontinent kvůli mrazu a přívalům sněhu. Rozmary počasí ale teď plnou silou udeřily na Spojené státy. Husté sněžení spojené s vichřicemi tam zastavilo přes dva tisíce letů, sto tisíc domácností se ocitlo bez elektrického proudu. Podobné problémy řešili i v Rusku. Bez proudu je v Moskvě a v Povolží stále ještě 70 000 lidí. Pražské letiště muselo kvůli počasí zrušit sedm letů. V Polsku mrazivé počasí o Vánocích usmrtilo osm lidí. Oběťmi zimy v Polsku jsou především bezdomovci, kteří bývají často pod vlivem alkoholu.

Doprava především v severovýchodní části Spojených států je kvůli neustávajícímu sněžení a silnému větru na pokraji kolapsu. Ze dvou tisíc zrušených letů jich 1 400 eviduje oblast New Yorku. Během neděle ve městě s dvaceti miliony obyvatel napadlo půl metru sněhu. „V centrálním parku v New Yorku dnes ráno naměřili půl metru sněhu,“ uvedl zpravodaj Českého rozhlasu v USA Vít Pohanka. Od nedělního večera mají ve Spojených státech problémy také tři velká letiště: mezinárodní letiště Johna F. Kennedyho, LaGuardia a Newark, kde je provoz zastaven. Stovky lidí musely přespat v provizorních noclehárnách přímo v letištních terminálech.

Rick Russell, cestující:

„Je to frustrující. Stojím tady a vidím, že můj let do Detroitu zrušili. Zkusím jiný spoj, možná Delta Airlines, ale nikdo neví.“

Kolabuje i doprava na železnici, spoje mezi New Yorkem a Bostonem nejezdily vůbec, ostatní nabírají velká zpoždění. V New Yorku jsou vlaky zpožděné nebo stojí v celé metropolitní oblasti. V Severní a Jižní Karolíně se sto tisíc domácností ocitlo bez dodávek elektrického proudu. Distribuční společnosti se snaží dodávky obnovit, víc než dvě třetiny postižených ale stále ještě proud nemají. Stav nouze vyhlásili kvůli počasí guvernéři celkem šesti států podél východního pobřeží.

Sněhová bouře by podle meteorologů neměla polevit ani dnes. V New Yorku by mělo napadnout mezi 30 a 40 centimetry sněhu. Až půl metru může napadnout ve Filadelfii a v Bostonu. Husté sněžení navíc bude i nadále provázet silný vítr o rychlosti 55 kilometrů v hodině.

Problémy kvůli počasí mají i na opačné straně Spojených států. Tam ale místo sněhu způsobily komplikace v dopravě přívaly deště a laviny bahna.

Mrazy tvrdě udeřily i na Rusko. Týmy ruských hasičů a energetiků dnes pokračují v opravách dálkového elektrického vedení, které během víkendu na mnoha místech centrálního Ruska neuneslo váhu sněhu a ledu. Chaos přetrvává i na moskevském letišti Domodědovo, kde tisíce lidí stále marně čekají na svůj spoj. Jen dnes jich bylo zrušeno víc než 200. Bez proudu je stále v Moskvě a v Povolží ještě na 70 000 lidí. Z Prahy nebyly včera odbaveny čtyři lety společnosti Aeroflot do Moskvy.

Kvůli počasí byly na ruzyňském letišti zrušeny i přílety a odlety ze Štrasburku a Samary. Neodletěl ani let Delta Airlines do New Yorku. „Mimořádný let do New Yorku, který byl naplánovaný za včerejší zrušený let, byl dnes opět ve 12:35 zrušen,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková. V USA přetrvává nepříznivé počasí. Americká letiště by se měla otevírat během dnešního večera.

Stav nouze vyhlásili kvůli počasí v šesti státech podél východního pobřeží.
Zdroj: ČT24