Smog trápí Ostravsko, Ústecko už méně

Ostrava - Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji i nadále zůstávají zhoršené. Pouze na čtyřech z 16 měřicích stanic klesly průměrné denní koncentrace polétavého prachu pod imisním limitem 50 mikrogramů na metr krychlový. Situace se zlepšila jen na Třinecku i Ostravsku a Karvinsku, kde meteorologové odvolali signál upozornění, který varuje před možným smogem. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Smog trápil také Ústecký kraj, situace se ale pomalu zlepšuje.

Nejhorší situace byla dnes kolem poledne v Ostravě-Bartovicích, kde hodnoty 24hodinové koncentrace prašného aerosolu od rána klesly z 99 na 93 mikrogramů na metr krychlový. Meteorologové předpokládají, že se situace v kraji bude mírně zlepšovat. Koncentrace prašného aerosolu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat kolem, místy nad hodnotou imisního limitu.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji je dlouhodobě mezi nejhoršími v Evropě. Rozptylové podmínky bývají velmi špatné hlavně v zimě. Lidé dýchají zvýšené množství znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na jejich zdraví. Město Ostrava dokonce kvůli ovzduší podalo žalobu na stát, který podle vedení města nepřijal dostatečná opatření pro zlepšení situace.

Se smogem se potýká i Ústecko

Novoroční oslavy v Ústeckém kraji halil smog. Lidé ovzduší ve městech na krátko ještě zhoršili odpalováním ohňostrojů. Postupně se smogová situace v kraji lepší. Na některých měřicích stanicích Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) klesla již koncentrace prachu pod hranici povolených hodnot.

Stav regulace omezující největší znečišťovatele bude podle Martina Nováka z ústecké pobočky ČHMÚ možné zrušit nejdříve asi v až neděli večer. Ke zrušení regulace je nutné, aby čtyřiadvacetihodinový průměr nepřekročil na žádné z měřicích stanic povolený limit 50 mikrogramů více než trojnásobně
po 24 hodin. Nad limitem byla dnes v 11:00 jen naměřená koncentrace v Ústí
nad Labem-městě, Teplicích a Lomu u Mostu.