Méně peněz pro strany, na přetřes přicházejí limity na kampaně

Praha - Rozpočtové škrty na letošek se dotkly i peněz pro politické strany. Nově dostávají o pět procent nižší příspěvek za mandáty poslanců a zastupitelů. Velké partaje přijdou o milionové částky ročně, ty malé regionální, které nemají výraznější příjmy, mohou možná i zaniknout. Snížením příspěvku státní kasa v příštím roce ušetří 21 milionů korun. Na stranické účty ale i pak doputuje za mandáty ze státního rozpočtu 416 milionů korun. A deficit rozpočtu by se zároveň měl vyšplhat ke 135 miliardám.

Nejvíc se snížení příspěvků dotkne velkých stran. Sociální demokracie v příštím roce přijde o 8 milionů, občanští demokraté o šest a půl a TOP 09 o dva a tři čtvrtě milionu korun. Komunisté se budou muset obejít bez 2 milionů a Věci veřejné bez více než jednoho.

Změna ale může ztížit existenci malých uskupení, která nemají početné řady podporovatelů. A má to i další rizika, například sponzoring. „Místo transparentního financování samozřejmě nastoupí sponzoring a sponozoring je vždy méně transparentní, podle našeho názoru je to prokorupční opatření,“ tvrdí úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

I proto se mezi politiky stále častěji mluví o limitech na výdaje na čím dál nákladnější volební kampaně. Shoduje se na tom vzácně pravice i levice. „Pokud bude přímá volba prezidenta, tak bez zastropování to znamená, že do té volby nemohou jít ti, kteří nemají dostatek majetku, protože taková volba bude samozřejmě velmi drahá,“ obává se šéf komunistů Vojtěch Filip.

Všichni politici ovšem vzápětí dodávají jedno velké „ALE“ - strop ano, ale je potřeba zajistit, aby jej nešlo obejít. „Zavést jenom formálně strop bez toho, abychom měli pojistky proti obcházení tohoto stropu, nemá velký význam,“ dodává premiér Petr Nečas a Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, k tomu dodává: „Samozřejmě lidi jsou vynalézaví. Vzniknou různé občanské iniciativy nebo nějaký soukromník něco vylepí. Takže úplně to ohlídat nejde.“

  • Úřadující šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2214/221369.jpg
  • Vojtěch Filip, šéf KSČM autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2214/221366.jpg