Miliardový tendr na přestavbu pražské čističky se má zrušit, nebo přepracovat

Praha – Miliardový tendr na přestavbu pražské čističky odpadních vod je špatný a měl by být zrušen, nebo přepracován. Uvedl to primátor Bohuslav Svoboda (ODS) na základě právního posudku, který si nechal magistrát vypracovat. Konečné rozhodnutí o výběrovém řízení má padnout do 22. ledna, jinak by totiž byly ohroženy evropské dotace nebo získaná stavební povolení.

Tendr provází řada nejasností, právní stanovisko proto končí konstatováním, že by bylo vhodné ho zrušit. Původně měl skončit už na začátku prosince, vedení Prahy ho ale prodloužilo až do 28. ledna, obálky se pak mají otevírat 31. ledna. 

Vedení města teď podle primátora podniká technické kroky, aby nenarušilo čerpání peněz z fondů Evropské unie. Čeká například na stanovisko vodohospodářů a na jednání s bruselskými úředníky. „Výběrové řízení vyžaduje změnu řešení. Buď se přepracuje, nebo zruší. Jedna z těchto variant bude použita,“ dodal Svoboda.

Na nejasnosti kolem tendru už delší dobu upozorňuje pražská TOP 09, která plánovala i podnět k antimonopolnímu úřadu. Zakázka je prý od počátku účelově zneprůhledněná a zmanipulovaná. Zadávací podmínky tendru jsou prý tak omezující, že se výběrového řízení nemůžou samostatně zúčastnit ani velké stavební společnosti, jako jsou Metrostav, Skanska nebo Hochtief. Podle zastupitele Pavla Richtera (TOP 09) totiž firmy musí mít vysoký obrat jak v oblasti stavebnictví, tak v provozování čistírny. K dispozici také musí mít šest nákladních lodí, které mají odvážet stavební materiál.

Tuto skutečnost kritizoval v rozhovoru pro Hospodářské noviny i Pavel Kohout, který byl vedoucím protikorupční skupiny v NERVu. Podle něj jde o jasný případ, kdy byly zadávací podmínky natolik specifikovány, aby odpovídaly jednomu předem vybranému zájemci.

Čistička hraje hlavní roli v aféře Drobil

Pochybnosti o zakázce na dostavbu čističky se objevily také v souvislosti s kauzou údajné snahy manipulovat zakázky na Státním fondu životního prostředí. Aféru odstartoval jeho šéf Libor Michálek, který si tajně pořizoval nahrávky rozhovorů s exministrem životního prostředí Pavlem Drobilem a jeho poradcem Martinem Knetigem, který prý Michálka nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a kariéry Drobila. Záznamy pak předal Mladé frontě Dnes (MfD), která je zveřejnila, Drobil pak následně pod tlakem okolností rezignoval.

Michálek již dříve řekl, že s ním Knetig nebyl spokojen, protože „neskákal, jak se pískalo“, a to ani v případě údajné manipulace se zakázkou na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Podle informací, které vyslechl, byla prý zakázka nadhodnocena o tři miliardy, aby si dvě křídla ODS mohla rozdělit po půl miliardě. Dnes uvedl, že kdyby si nahrával i schůzky, které se týkaly právě pražské čističky vod, „tak tato vláda už asi dávno padla“.