Informace o deliktech policejních funkcionářů už nebudou tajné

Praha – Policie už nadále nesmí tajit informace o deliktech a trestech svých funkcionářů. Jde například o dopravní přestupky. Doporučení vydalo policejní prezidium na základě rozboru Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ten zkoumal, zda policie postupovala správně, když loni odmítla informovat o přestupku krajského ředitele v Hradci Králové Petra Přibyla.

Přibyl jel loni na jaře v Chotěvicích na Trutnovsku o 40 kilometrů rychleji, než předpisy dovolují. Policie ale tehdy s ohledem na ochranu soukromí odmítla bližší informace k případu sdělit. Nikdo tak nemohl zjistit, zda a jak byl Přibyl za přestupek potrestán. Rozbor ochránců osobních dat ale celou situaci změnil.

Policejní prezidium na jeho základě změnilo názor a podřízeným doporučilo, aby prohřešky a tresty policejních funkcionářů v podobných případech přestali tajit. Poradce Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti o.p.s. tento krok uvítal: „Od počátku bylo zjevné, že spáchaný přestupek se netýká soukromí té osoby, natož, když je to policista, tedy osoba ve veřejném postavení, kterou platíme z daní.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Veřejnost se tak mohla dozvědět, jaký trest Přibyl dostal. „Zaplatil pokutu ve výši pět tisíc korun a zároveň mu byl uložen trest zákazu řízení na šest měsíců. Tento trest vykonal,“ řekla ČT policejní mluvčí krajského ředitelství Hradec Králové Ivana Ježková. Přibyl se k případu odmítl vyjádřit.

Policejní kontrola
Zdroj: ČT24