Bílek si stěžuje na výběrové řízení na post policejního šéfa

Praha – Ačkoliv se v úterý premiér Petr Nečas a ministr vnitra Radek John dohodli na pokračování výběrového řízení na policejního prezidenta, průběh už má první stížnost. Tu podal v úterý Ivan Bílek, který je jedním z kandidátů na post policejního šéfa. Ministerstvo vnitra se k tomu zatím nevyjádřilo. „Průběh nebudeme komentovat,“ sdělil mluvčí resortu Pavel Novák. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Ivan Bílek, který nyní zastává post náměstka policejního prezidenta, v úterý podal stížnost na výběrové řízení. Tvrdí, že neměl informace o typu psychologických testů, a proto se na ně nemohl dopředu připravit. „Stížnost podal včera (v úterý). Uvádí v ní, že testy absolvoval dřív, než byl ministrem specifikován jejich průběh,“ řekl listu důvěryhodný státní úředník.

Šéf policejních odborů Milan Štěpánek uvedl, že o stížnosti by se mělo rozhodnout ještě před zahájením jednání komise a tak, aby uchazeč mohl požadované testy vykonat za stejných podmínek jako ostatní. Bílek má ale údajně jen minimální šanci, že před komisí uspěje. Lidé kolem ministra Radka Johna prý dokonce usilují, aby skončil i na místě náměstka, nahradit by ho měl šéf cizinecké policie a bývalý policejní prezident Vladimír Husák.

Do výběrového řízení se přihlásilo jedenáct lidí, šest z nich nesplňuje kritéria výběrového řízení. Zbylou pětici tvoří kromě Bílka náměstek ministra vnitra Viktor Čech, šéf pražské policie Martin Červíček, náměstek šéfa jihomoravské policie Petr Lessy a ředitel policie Ústeckého kraje Jiří Vorálek.