Kvůli volbám v Českém Těšíně zahájila policie trestní řízení

Český Těšín - Karvinská policie v souvislosti s opakovanými volbami v Českém Těšíně včera zahájila trestní řízení ve věci maření přípravy a průběhu voleb a referenda. Důvodem je podezření na kupčení s hlasy voličů. Komisař prověří všechny informace zjištěné v souvislosti s hlasováním, které se konalo v sobotu 8. ledna.

Vedení policie rozebíralo situaci na schůzce se státními zastupiteli. „Dělali analýzu, zda lze zahájit trestní řízení. Policie totiž neobdržela žádné oficiální oznámení od fyzické ani právnické osoby,“ řekla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Policie se podle ní bude snažit vyslechnout všechny svědky, kteří něco viděli nebo slyšeli. „Prověřování se vztahuje na informace telefonické, anonymní i informace, které byly prezentovány přes média,“ uvedla mluvčí. Pokud policie někoho obviní, hrozilo by mu půl roku až tři roky vězení.

Opakování voleb nařídil soud kvůli kupčení s hlasy voličů. Podezření na obchodování s hlasy se objevilo i při opakovaném hlasování. Podle nevládní organizace Transparency International ČR se hlasy kupovaly pro SOS pro Český Těšín Mariana Kuśe a pro ČSSD. Stížnost na průběh opakovaných voleb podá podle dřívějších informací jak ČSSD, tak SOS pro Český Těšín.

Opakované volby vyhrála v Českém Těšíně KDU-ČSL před ČSSD a SOS pro Český Těšín.