Fotka židovské dívky se dostala po 70 letech do správných rukou

Praha - Příběh neznámé židovské dívky, která se těsně před transportem do koncentračního tábora nechala vyfotografovat ve Žďáru nad Sázavou, se podařilo rozplést téměř po sedmdesáti letech. Pomohl k tomu projekt Židovského muzea Zmizelí sousedé a následná medializace v televizi a novinách.

V roce 1942 tehdy vyhlášený fotograf Vilém Frendl vyfotil ve svém ateliéru ve Žďáru nad Sázavou 18letou Helenu Böhmovou. Dívka mu za práci zaplatila s tím, že ale neví, kdy se pro fotografii vrátí. Fotograf čekal, že po válce si pro fotografii dívka přijde. Nepřišel ale nikdo. Po osudu Heleny začaly před dvěma lety v rámci projektu Zmizelí sousedé pátrat děti ze základní školy ve Velkém Beranově. Bohužel zjistily, že rodina Heleny zahynula v koncentračních táborech v Polsku.

Výsledky práce dětí zveřejnila Česká televize a Lidové noviny. V dívce na snímku poznala Zuzana Ledererová z Prahy svoji sestřenici. Paní Ledererová přežila jako jediná. Život si zachránila tím, že se svým manželem utekli do Švédska, kam se dostali schovaní v nákladním prostoru rybářské lodi. Po válce doufali, že podobné štěstí měli i jiní příbuzní. „Když jsme se v pětačtyřicátém vrátili, tak jsme pátrali po celé rodině, ale nikoho jsme nevypátrali,“ říká pamětnice válečných hrůz.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Téměř po sedmdesáti letech se paní Zuzaně znovu oživily vzpomínky. Portrét sestřenice Heleny jí předal vnuk fotografa. „Včera jsem mohl konečně dokončit a předat zakázku, kterou si slečna Böhmová v roce 1942 u mého dědečka objednala,“ uvedl Vilém Frendl. Fotku si chtějí Ledererovi nechat zarámovat a vystavit. Je to jedna z mála věcí, která jim po rodině zůstala.

Projekt Židovského muzea v Praze s názvem „Zmizelí sousedé“ vybízí mladé lidi (ve věku 12-18 let) k pátrání po sousedech, kteří z jejich nejbližšího okolí zmizeli převážně v období 2. světové války. Jde o samostatný literárně - dokumentační projekt, který byl oficiálně vyhlášen pod záštitou Kanceláře prezidenta republiky v rámci Konference Fenomén holocaust Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v roce 1999. První sborník byl vydán v říjnu 2000. O rok později odvysílala Česká televize i film. Ze studentských prací z celé republiky vznikla v průběhu let rozsáhlá výstava.

Židovská hvězda
Zdroj: ČT24