Představitelé zkrachovalé CK Travely byli osvobozeni

Praha - Odvolací soud dnes zprostil obžaloby dva muže obviněné v případu zkrachovalé cestovní kanceláře Travela. Zrušil tak rozsudek Městského soudu v Praze, který Ivanu Breznenovi a Pavlu Attlovi uložil v červenci 2009 za podvod každému dvouletý trest podmíněně odložený na pět let. Travela zkrachovala v roce 1997, klientům tehdy vznikla škoda za 48 milionů korun. Jde tak o největší případ krachu cestovní kanceláře u nás, který nepřímo ovlivnil i několik menších cestovek. V roce 2001 se proto změnil zákon, který nařídil pojištění proti úpadku. Kauzu řeší soudy už 14 let, spis má 35 tisíc stran. Jen soudní znalec měl na přezkoumání případu dva roky. Dnešní rozsudek je pravomocný.

Státní zástupce Peter Pješčak chce počkat na písemné vyhotovení verdiktu: „Budou-li shledány podmínky pro podání dovolání, tak ho nepochybně podáme.“ „Já si myslím, že to rozhodnutí je naprosto správné,“ uvedl naopak Breznenův advokát Josef Lžičař. Původně byla z podvodu obviněna i členka představenstva cestovní kanceláře Eva Měšťanová. Tu ale obžaloby zprostil už městský soud. Státní zástupce se neodvolal, a tak už v jejím případě rozsudek nabyl právní moci.

Soud se táhne už 14 let, spis má 35 tisíc stran

Obvinění podle žalobců organizovali prodej zájezdů i v době, kdy věděli, že cestovní kancelář nebude moci klientům poskytnout zaplacené služby, a vylákali z nich tak vysoké částky. Obžaloba počítá se zhruba 1 800 klienty, kterým byla údajně způsobena škoda téměř 50 milionů korun. Podle předsedy odvolacího senátu Miroslava Pavrovského se ale neprokázalo, že by v době prodeje zájezdů věděli, že klientům nebudou poskytnuty zaplacené služby. Skutek se podle soudu sice stal, nešlo však o trestný čin. Pavrovský zároveň odmítl, že by obžalovaní společnost vytunelovali: „Je zcela zjevné, že tam nedocházelo k žádnému významnému přelévání z účtů Travely na účty obžalovaných.“

Prvoinstanční senát původně rozhodl, že Breznen s Attlem od začátku roku 1997 do července 1997 organizovali nabídku a prodej domácích a zahraničních rekreací. Přitom podle soudu nejméně od konce roku 1996 věděli o velmi špatné ekonomické situaci cestovní kanceláře a jejím značném zadlužení, které znemožní zajistit nabízené služby v letní sezoně 1997. Přesto prodej zahájili a vylákali od klientů vysoké finanční částky. Breznen byl v té době generálním ředitelem a předsedou představenstva Travely, Attl členem představenstva kanceláře.

Vrchní soud však dospěl k jinému závěru. Travela měla podle Pavrovského v roce 1996 vzhledem ke své finanční situaci dvě možnosti, buď ukončit činnost, nebo provést restrukturalizaci. Vedení podle soudu zvolilo druhou možnost a čerpalo úvěr. „Z výpovědí a listinných důkazů je patrné, že bylo možné zahájit sezonu 1997,“ prohlásil soudce. Následně se však podle něho zhoršila ekonomická situace nejenom cestovní kanceláře, ale v celé zemi. Banka byla například méně ochotná poskytovat úvěry. Přišlo i storno několika tisíc zaplacených zájezdů, což znamenalo odliv desítek milionů korun. Travela se pak dostala do takové situace, kdy nezbylo, než vyhlásit konkurz.