Některé silnice kloužou, jiné jsou pod vodou

Praha - V České republice je převážně zataženo. Ojediněle se vyskytují mlhy a mrholení. Silnice na Vysočině a v Pardubickém kraji namrzají a mohou klouzat. Převrácený kamion blokoval od rána dálnici D1 na Benešovsku. Na zledovatělé úseky narazí řidiči hlavně na Třebíčsku a na Žďársku. Na mrznoucí srážky upozorňují silničáři například na Lanškrounsku, v okolí Moravské Třebové vozovky namrzají stejně jako na Pardubicku. Silnice mezi obcemi Bohuslavice a Lukavice na Šumpersku je nadále pod vodou, která se vylila z řeky Moravy. Ani dnes proto motoristé úsekem neprojedou. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Dálnici D1 zablokoval ráno převrácený kamion s prasaty na 61. kilometru ve směru na Brno. Uvedený úsek se podařilo zprůjezdnit až kolem druhé hodiny. Osobní auta po ránu havarovala v Pávově u Jihlavy a v Rapoticích na Třebíčsku. V Rapoticích se při nehodě těžce zranili dva lidé. Řidič osobního auta tam na přechodu pro chodce srazil patnáctiletou dívku. Když jí poskytoval první pomoc, srazil ho další osobní automobil. Dívka nakonec v důsledku zranění zemřela v brněnské fakultní nemocnici.

Zledovatělé vozovky dnes potrápily řidiče ve Zlínském kraji. Zejména v ranních a dopoledních hodinách bylo počasí také příčinou několika dopravních nehod, které se naštěstí obešly bez fatálních následků. Zřejmě dnes dosud nejvážnější nehoda se stala na Kroměřížsku v části Bystřice pod Hostýnem Rychlov. Třiadvacetiletý řidič Fordu Mondeo nezvládl jízdu a havaroval mimo komunikaci, kde narazil do stromu. Strom se skácel na auto a zablokoval přístup k řidiči. Zraněný muž zůstal ve zdemolovaném voze, odkud ho museli vyprostit hasiči.

Počasí během dne

Od západu přibývání frontální oblačnosti a večer na západě ojediněle slabý déšť, nad 1 000 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty 1 až 5 °C, ojediněle při malé oblačnosti až 8 °C, v 1 000 m na horách kolem 3 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s.

Na silnicích v horských oblastech Královéhradeckého kraje zůstává místy vrstva zledovatělého sněhu. Silnice v hradeckém kraji jsou s opatrností sjízdné, kromě cesty mezi Vysokou nad Labem a Opatovicemi nad Labem, která je uzavřená kvůli záplavám.

Uzavřené silnice

  • I/30, I/62 ul. Přístavní, Ústí nad Labem
  • II/613 ul. Střelecká, Ústí nad Labem
  • II/261 úsek Malé Březno – Nebočady, okr. Ústí nad Labem
  • II/246, vjezd do obce Černčice, okr. Louny
  • II/102 úsek Štěchovice – Davle, okr. Praha-západ
  • III/31541 úsek Bohuslavice – Lukavice, okr. Šumperk

Silničáři v Libereckém kraji varují před mlhami, které snižují viditelnost a mohou namrzat. Hlavně na Jablonecku a Semilsku klesají v nižších polohách teploty pod bod mrazu. Motoristé by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností.

Silnice v jižních Čechách jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na některých místech si podle cestářů řidiči musí dávat pozor na mlhy.

Kromě vody komplikují provoz také padající kameny. Kvůli sesuvům jsou uzavřeny dva úseky silnice ve Středočeském kraji. Od minulého týdne je neprůjezdný tah II. třídy mezi Davlí a Štěchovicemi, v pondělí se sesunula skála na téže silnici také v úseku mezi pražskou Zbraslaví a Měchenicemi u Vranské přehrady.

Kus skály se ráno sesul na silnici mezi Měchenicemi u Prahy a Zbraslaví - u Vranské přehrady.
Zdroj: ČT24