Znásilňující gynekolog dostal dvouletou podmínku

Ústí nad Labem - Jedenašedesátiletého mosteckého gynekologa Miroslava Grunda dnes ústecký krajský soud potrestal za znásilnění pacientky dvěma lety vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Po dobu tří let nesmí vykonávat svoji práci gynekologa. Původní rozsudek mosteckého soudu, který loni v květnu lékaři uložil padesátitisícovou pokutu a osmnáctiměsíční zákaz činnosti, dnes soud zrušil. Rozsudek je pravomocný.

Podle ústeckého soudu Grund během vyšetření jedenadvacetileté pacientky v jeho mostecké ordinaci minimálně jednou zasunul penis do její pochvy. Žena poté utekla. Předseda senátu dnes uvedl, že lékař využil ženiny bezbrannosti, protože během vyšetření nemohla vědět, k čemu se lékař chystá.

Grund svoji vinu během celého procesu popíral, jeho advokát se snažil celou dobu prokázat jeho nevinu. Zpochybňoval třeba testy DNA. Grund se k rozsudku nechtěl příliš vyjadřovat, označil ho pouze za hrozný. Dodal, že chce podat dovolání.

Soudce dnes uvedl, že mostecký soud většinou správně zdokumentoval skutky, kterých se lékař dopustil, ale špatně je posoudil. Proto prý musel lékaře odsoudit za znásilnění, a ne za poškozování cizích práv, jak čin kvalifikoval mostecký soud.