Heger proti korupci - zakázky nad milion bude schvalovat sám

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) bude na ministerstvu schvalovat veřejné zakázky i přesahující částku milion korun, jeho náměstci pak zakázky do milionu. Opatření patří do strategie boje proti korupci, kterou dnes ministr představil. Strategie udává pravidla pro zadávání veřejných zakázek také nemocnicím, sponzoring a obchodní vztahy. Zavádí registr referenčních cen a omezuje kongresovou turistiku lékařů za peníze firem. Všechny zakázky na ministerstvu zdravotnictví nad 50 tisíc korun budou uveřejňovány v elektronickém systému veřejných zakázek, řekl ministr.

Neprůhlednost a korupce odebere zdravotnictví podle Transparency International ročně přes 27 miliard korun. Zdravotnictví přitom spotřebuje ročně kolem 280 miliard. Zprůhlednění systému je součástí reformy, kterou chce ministr přesměrovat více peněz do platů zdravotníků.

Leoš Heger o sponzorských darech formou účasti na odborných akcích:

„Rozsah těchto akcí je už tak velký, že je to účinný marketingový nástroj firem. Je třeba to zregulovat.“

Předseda Asociace nemocnic ČR a ředitel FN Brno Roman Kraus: „My předpokládáme, že když nebudeme přijímat sponzorské dary, měla by se o tu částku snížit cena léků, materiálu a přístrojů.“

„Kromě toho vznikne roční plán veřejných zakázek a budou probíhat podrobné analýzy potřebnosti jednotlivých veřejných zakázek. Rovněž plánujeme zveřejnění všech smluv na internetových stránkách ministerstva,“ upřesnil ministr, který bere boj proti korupci za jednu ze svých priorit.

Cílem strategie podle ministra je postupně omezit a od roku 2012 zcela znemožnit přijímání sponzorských darů od subjektů, které se ucházejí o veřejnou zakázku, a to včetně účasti na odborných akcích. Ministerstvo podle Hegera také chystá zavedení registru referenčních cen vybraných léků, speciálního zdravotnického materiálu a zdravotnické techniky. „Pro přímo řízené organizace to znamená povinný reporting přímo řízených organizací o cenách dosažených v rámci zadávacích řízení ve vybraných komoditách, včetně zpětných bonusů,“ uvedl. 

Věci veřejné se ozvaly proti VZP

Věci veřejné (VV) se chtějí začít zabývat některými projekty Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). O kauzách, které nejmenší vládní strana považuje za sporné, by na svém nejbližším zasedání mohla jednat správní rada VZP. Žádají o to poslanci VV, někteří z nich ve správní a dozorčí radě pojišťovny zasedají. Jsou také připraveni podat kvůli VZP trestní oznámení. Poslanec Radim Vysloužil jmenoval projekt elektronických zdravotnických knížek IZIP, „předražené zakázky“ informačních technologií, očkovací program firmy Avenir či elektronický systém Akord. Zmínil se také o smlouvě VZP na právnické služby s advokátní kanceláří Němec a spol. a o pohledávkách po splatnosti za 430 milionů korun.

„Na nejbližším jednání se budou řešit ty nejvýznamnější kauzy s výraznými dopady do systému,“ řekl Vysloužil. Poslanci VV mají podezření, že má z kauz prospěch „zatím neznámá skupina či skupiny lidí“, jsou proto připraveni podat trestní oznámení za pletichy při výběrovém řízení. Uvedli, že „podobné praktiky“ jako ve VZP se podle jejich informací „uskutečňují“ i ve zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra.