V Budějovicích ubylo černých pasažérů, v Děčíně je „vyráběli“ řidiči

České Budějovice/Děčín – Boj českobudějovického dopravního podniku proti černým pasažérům se začíná vyplácet. Loni se jejich počet snížil – revizoři přistihli 12 500 cestujících bez jízdenky, zatímco v roce 2009 jich odhalili 14 400. Snížil se také počet napadení řidičů. Naopak v Děčíně byli někteří lidé černými pasažéry nevědomky – část jejich jízdného si podle vedení dopravního podniku nechávali tři řidiči, kteří si tak za pět let přišli celkem na dva miliony korun. Na případ upozornil Děčínský deník. Dopravní podnik všechny podezřelé řidiče propustil a podal na ně trestní oznámení.

Dvojice řidičů městských autobusů si část vybraného jízdného nechávala od roku 2005, třetí se k nim přidal v roce 2008. Jeden z mužů takto získal 1,3 milionu korun, další si přišli na statisíce. Dopravní podnik se po tomto incidentu rozhodl upravit software pokladen, aby ke krádežím nemohlo docházet.

Budějovičtí cestující jsou poctivější a klidnější

Kromě poklesu černých pasažérů zaznamenal budějovický dopravní podnik v roce 2010 také pokles počtu napadení řidičů cestujícími. Minulý rok utrpěli tři revizoři po napadení cestujícím takové poranění, že museli zůstat v pracovní neschopnosti. Předloni bylo takových případů osm. Podle Bohumila Matouše z dopravního podniku se ale množí slovní útoky a menší potyčky.

Lidem bez platné jízdenky hrozí pokuta tisíc korun. Pokud ji zaplatí na místě nebo do 15 dnů, pak se snižuje na 600 korun. K pokutě musí uhradit i jízdné. Pokud si cestující zapomene vzít platnou průkazku a do 15 dnů ji předloží, dostane pokutu 30 korun. Jinak musí uhradit plnou výši pokuty tisíc korun a jízdné.