Kellovský s falešnými šeky nepodváděl, potvrdil soud

Olomouc – Podnikatel Petr Kellovský odchází z vleklého soudního sporu ohledně falešných šeků s čistým štítem. Olomoucký vrchní soud ho totiž definitivně zbavil obžaloby, podle které měl připravovat podvod s falešnými šeky neexistující americké banky v hodnotě 850 milionů korun. Soud osvobodil také dalších sedm obžalovaných. Jedním z nejrozsáhlejších podvodů v historii české kriminalistiky se soudy zabývají již několik let, jen u olomouckého vrchního soudu se případ řešil už podruhé.

Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by obžalovaní věděli, že jsou šeky padělané. K prokázání viny nepomohly ani důkazy, ať už telefonní odposlechy nebo svědecké výpovědi. Jejich vina se nepodařila prokázat ani po dalším doplněném dokazování poté, co vrchní soud případ v roce 2007 vrátil zpět krajskému soudu.

Padělky podle policie pocházejí z oblasti bývalé Jugoslávie, kde je vytiskla tamní zločinecká organizace. Postupně je pak šířila po Evropě. Podvodníci je při různých obchodech vydávali za humanitární pomoc USA pro válkou postižené Srbsko a Černou Horu.

V roce 2004 obvinila policie Kellovského a dalších sedm lidí z přípravy podvodu, údajně chtěli podvést švýcarskou pobočku Deutsche Bank. Kellovský při zatýkání jako jediný unikl a policisté po něm vyhlásili celostátní pátrání. Dopadli ho až po několika týdnech u přehrady Žermanice, kde se ukrýval na chatě svého známého, bývalého policisty.

O rok později skupina stanula poprvé před senátem ostravského krajského soudu. Případem se soud zabýval dva roky, nakonec vynesl zprošťující rozsudek. Vrchní soud v Olomouci však tento verdikt zrušil a případ se vrátil k novému projednání. Podle soudce Milana Ihnáta ale bylo doplněné dokazování spíš ve prospěch obžalovaných. Před soudem se navíc nepodařilo prokázat, že by obžalovaní věděli, že se jedná o padělky listin.

Krajský soud tak napodruhé rozhodl stejně jako v prvním případě a muže osvobodil, údajně připravovaná transakce prý nebyla trestným činem. Státní zástupkyně přitom požadovala pro Kellovského 11letý trest. Proto se znovu obrátila na Vrchní soud v Olomouci, ten ale dnes verdikt potvrdil.

Falešné šeky
Zdroj: ČT24