Dopravu místy ztěžuje mrznoucí mlha a náledí

Praha - Sněhové srážky by v České republice měly v průběhu dnešního odpoledne ustávat. Teploty se pohybují nejčastěji mezi minus jedním a pěti stupni Celsia. Většina středočeských silnic je mokrá, všechny jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy se ale objevují zmrazky a mlha. Dopravu na jihu Čech ztěžuje mrznoucí mlha, která zejména na Jindřichohradecku a Táborsku místy vytváří ledovku. Se zvýšenou opatrností musí řidiči jet i po dálnici D3. Všechny silnice jsou podle cestářů sjízdné. Tragická dopravní nehoda zablokovala v noci hlavní tah mezi Přerovem a Zlínem, kde se srazil kamion s osobním autem. Jeho řidič střet nepřežil. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Dopravu na jihu Čech komplikuje mrznoucí mlha. U Opařan na Táborsku havaroval dnes ráno nákladní vůz, který přepravoval prasata. Nikdo se nezranil, zvířata se podařilo z návěsu vyprostit a žádné z nich neuteklo na vozovku. Silnice z Oltyně do Řepče byla po nehodě do odpoledne průjezdná pouze v jednom pruhu.

V Královéhradeckém kraji leží na horských silnicích až deset centimetrů silná ujetá vrstva sněhu, která je nerovná a místy zledovatělá. Na řadě silnic nižších tříd leží ujetý či rozbředlý sníh. Hlavní silniční tahy byly dnes ráno většinou mokré.

Na některých menších silnicích v Pardubickém kraji zůstává ležet slabá vrstva sněhu. Někde také připadl čerstvý poprašek. Při teplotách pod bodem mrazu se místy tvoří náledí, uvádějí krajští silničáři. Se sněhem by měli počítat řidiči zvláště ve výše položených oblastech, například v okolí Hlinska, Lanškrouna, Litomyšle, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta a v Železných horách. V těchto oblastech se může vyskytovat také námraza a náledí.

Počasí během dne

Oblačno až zataženo, místy slabé občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty -3 až +1 °C, v 1000 m na horách kolem -5 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s.

Další sněžení ztěžuje dnes jízdu na silnicích v Plzeňském kraji. Zejména na Domažlicku, kde sněží velmi silně, ale i v jiných částech kraje by měli řidiči jet se zvýšenou opatrností. V okolí Přimdy na Tachovsku padá na silnice námraza. Na Domažlicku napadalo mezi deseti až patnácti centimetry nového sněhu, cestáři ho průběžně odklízejí. Na některých silnicích je ujetá vrstva. Sněží také na Klatovsku nebo na Šumavě.

Zbytky rozbředlé sněhové kaše, ale i ujetá sněhová vrstva na silnicích nižších tříd může dnes potkat řidiče cestující po Olomouckém kraji. Sněhové přeháňky podle správců silnic již v noci ustaly, cesty však začaly namrzat. Silničáři museli proto po celou noc vozovky sypat. Na silnici u Horní Moštěnice na Přerovsku se srazil v noci kamion s osobním autem. Jeho řidič nehodu nepřežil. Silnice pak byla uzavřená několik hodin. Osobní auto zůstalo po srážce zcela zdemolované v příkopu.

Na některých vedlejších silnicích v Libereckém kraji zůstává ujetá vrstva sněhu krytá posypem, v Jizerských horách musí motoristé počítat i se sněhem zledovatělým.