Buď se dohodnem, nebo nedohodnem, říká Nečas

Praha - O budoucnosti vlády se stále vyjednává, naznačil dnes před novináři premiér a předseda ODS Petr Nečas. Jednoznačně ale neodpověděl na otázku, zda vláda bude pokračovat ve stávající podobě i po čtvrtku, kdy vyprší termín pro podepsání dodatku ke koaliční smlouvě, jímž své setrvání v kabinetu podmínily Věci veřejné, nejmenší vládní strana. „To zajímá nás všechny,“ odpověděl premiér na tiskové konferenci po dnešní pravidelné schůzi vlády na otázku, zda bude kabinet po 30. červnu dál vládnout ve stávajícím složení. „Buď se dohodneme, nebo se nedohodneme, to nemá žádnou složitou odpověď,“ dodal.

Vysoce postavený politik VV dnes ČTK upozornil, že strana nikdy formálně nepodala výpověď koaliční smlouvy, ale jen podnět k zahájení smírčího řízení, které se nyní vede. Až ve čtvrtek se prý vedení strany rozhodne, jaký bude další postup.

Podle Nečase stále běží a nadále poběží „různá jednání“. Dnes se ale po schůzi vlády nekoná dříve pravidelné jednání lídrů koaličních stran ve formátu K9. Poslední schůzka této sestavy skončila neúspěchem v neděli večer, kdy vyjednávači TOP 09 a po nich i lídři ODS odmítli diskusi o dalších tématech, se kterými přišli zástupci Věcí veřejných.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Předtím se na sérii schůzek koaliční vyjednávači shodli na „99 procentech“ programových bodů připravovaného dodatku. ODS a TOP 09 nyní nabízejí Věcem veřejným, ať tyto dosažené body podepíšou a ve vládě pokračují.

Jednou z podmínek VV je vyšší zastoupení na místech náměstků v úřadech, které řídí ministři ostatních koaličních stran. Nečas dnes připomněl, že už od uzavření původní koaliční smlouvy platí vzájemná dohoda, že každá ze tří stran si může činit nárok na svého náměstka na koaličním ministerstvu. „To není nic nového,“ podotkl předseda vlády.

VV žádají už do konce června náměstky na ministerstvech spravedlnosti a zemědělství, do 15. září pak chtějí křeslo na každém resortu. Tím to ale nekončí. Věci veřejné požadují také místa v dozorčích radách státních a polostátních firem.

„Je to velmi nedůvěryhodné“

„Obecně nejsem příznivcem toho, aby se ve státních a polostátních firmách nominovalo politicky,“ kritizuje požadavky VV ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Vyvolává to podezření, jestli si chtějí přesměrovat nějaké peníze na financování vlastní politické strany. Je to velmi nedůvěryhodné a myslím, že je to velmi poškodí před voliči,“ komentuje to hlavní analytička Lidových novin Lenka Zlámalová.

„Kde mají ostatní strany, a speciálně koaliční partneři, své nominace, bychom i my chtěli vidět do hospodaření těchto státních podniků,“ hájí se Karolína Peake, místopředsedkyně VV.

VV chtějí konec „svého“ Šmerdy

VV také žádají odchod nestraníka Radka Šmerdy z čela ministerstva dopravy. Byly to přitom právě ony, kdo tohoto tehdejšího náměstka do funkce navrhly poté, co v dubnu rezignoval tehdejší ministr a neformální lídr VV Vít Bárta.

Šmerda se v úterý večer sešel se členy předsednictva Věcí veřejných, kterým měl vysvětlit své kroky v čele ministerstva. Neuspěl však a údajně připustil svůj odchod z čela dopravy v září nebo říjnu, oznámil poslanec VV Josef Novotný. Šmerda dosud tvrdil, že sám rezignovat nehodlá, cítí prý podporu premiéra.

Miroslav Kalousek
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK