Č. Budějovice zveřejňují smlouvy na webu

České Budějovice - Českobudějovická radnice zlepšuje komfort přístupu občanů k informacím. Koalice tak plní slib, že zprůhlední hospodaření města. Pravděpodobně jako první ze statutárních měst v Česku na internetových stránkách od ledna zveřejňuje znění veškerých uzavřených smluv. Novou podmínkou pro jejich uzavření je, že druhá strana se zveřejněním obsahu smlouvy bude souhlasit, řekl dnes novinářům primátor Juraj Thoma (OPB).

V tomto pololetí na nich občané najdou i podklady pro neveřejné jednání rady a také zápisy ze všech komisí. Dosud měli běžně k dispozici podklady a zápisy z jednání zastupitelstva, včetně přímého přenosu z jednání. „Podmínkou pro uzavření jakékoli smlouvy je, že druhá strana souhlasí s tím, aby město České Budějovice na svých oficiálních webových stránkách zveřejnilo tuto smlouvu v plném rozsahu,“ uvedl Thoma.

Ke zveřejňování smluv s fyzickými osobami si úřad vyžádal stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů. Pokud bude fyzická osoba se zveřejněním souhlasit, objeví se na webu v plném znění, pokud ne, bude zveřejněna bez citlivých údajů. Například u pronájmu zahrádky bude u smlouvy i vyhláška se schválenými poplatky. Systém by měl být v Českých Budějovicích plně funkční od poloviny letošního roku.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)