Zdravotnické odbory chtějí mít vliv na to, komu stoupne plat

Praha – Zdravotnické odbory, menší nemocnice a pacienti dohodli s premiérem Petrem Nečasem (ODS), že dvě miliardy korun, které chce poslat ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nemocnicím, budou účelově vázány na platy. V každé nemocnici je pak rozdělí tamní odbory a vedení podle toho, kterou skupinu pracovníků chtějí podpořit. Po dnešním jednání to uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

„Dohodli jsme se, že pokud peníze půjdou do nemocnic, měly by být účelově vázány na platy a mzdy, a že je na jednotlivých odborových organizacích a managementech, pro jakou skupinu zaměstnanců se peníze použijí,“ řekla. „Pan premiér řekl, že ze státního rozpočtu nepůjde ani koruna na platy lékařů, a slíbil, že udělá pro pacienty vše, aby nemocnice nezavíraly důležitá oddělení,“ doplnil předseda Svazu pacientů Luboš Olejár.   

Nečas už po pátečním setkání s lékařskými odbory a lékařskou komorou řekl, že peníze, které dostanou nemocnice navíc, nemají jít jen na lékařské platy, ale všem zdravotníkům. Ministr zdravotnictví Leoš Heger nechává rozdělení financí na ředitelích nemocnic, doporučil jim ale, aby přednostně zvýšili platy lékařům.  

Zástupci odborů, nemocnic i pacientů premiéra rovněž upozornili, že pokud nemocnice dostanou navíc dvě miliardy, dostanou vlastně stejně jako v roce 2009, o žádné navýšení, z něhož by bylo možné platy zvyšovat, podle nich tedy nepůjde. „Pro nemocnice to znamená to, že nedostanou víc na platy a mzdy, ale budou mít stejně jako před dvěma lety,“ tlumočila stanovisko Asociace českých a moravských nemocnic Žitníková. „My jsme se přidali v tom, že požadujeme komplexní řešení odměňování všech zaměstnanců ve zdravotnictví,“ dodala.