IKEM chce víc transplantací od žijících dárců

Praha - Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) by rád zvýšil počet transplantací od žijících dárců. V Česku dostanou pacienti například ledvinu od příbuzného jen v necelých deseti procentech případů, zbytek je od zemřelého dárce. IKEM nyní slaví 40. výročí, na transplantačním centru však v rámci akce Děkujeme, odcházíme podala výpověď většina lékařů.

„V některých státech, například ve Spojených státech amerických nebo ve Skandinávii, tvoří žijící dárce, to znamená někdo z příbuzných nebo blízkých pacientovi, až 50 procent dárců. V našem státě je to necelých deset procent. Takže tady je určitě rezerva, která by umožnila lepší kvalitu dárců, lepší dlouhodobé přežívání té ledviny,“ uvedl přednosta transplantačního centra Pavel Trunečka. Výhodou transplantace od žijících dárců je především to, že pacient může dostat orgán ještě předtím, než musí na dialýzu.

Přednosta doufá, že lékaři nakonec neodejdou

Telefonát Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Trunečka také upozornil, že i v případě transplantací od zemřelých dárců mají problémy s tím, že tito dárci jsou čím dál starší a jejich orgány jsou tím pádem hůře využitelné. „Česká republika mívá kolem 200 (zemřelých) dárců za rok na celou svoji populaci,“ konstatoval přednosta s tím, že se jedná v rámci Evropy o nadprůměr.

V transplantačním centru, které patří spolu s Kardiocentrem a Centrem diabetologie IKEM ke špičkám v ČR i ve světě, přitom podalo k březnu výpověď 11 lékařů z 19. Systém hospodaření, odměňování a vzdělávání ve zdravotnictví označili za katastrofální, a přidali se tak k výzvě lékařů Děkujeme, odcházíme. „Udržet ty transplantační služby bude poměrně obtížné, pakliže se tyto odchody zrealizují,“ uvedl Trunečka s tím, že doufá, že lékaři nakonec neodejdou.

IKEM v těchto dnech slaví 40. výročí založení. Jedná se o největší specializované klinické a vědeckovýzkumné pracoviště v ČR, zaměřené na léčbu kardiovaskulárních chorob, transplantaci orgánů, diabetologii a poruchy metabolismu. Institut má na 1 450 pracovníků, z toho se o pacienty stará více než 310 lékařů.