Otužilci si užívali Vltavu, mezi nimi i 97letý Nicek

Praha - Do studené Vltavy se dnes v pražském Braníku ponořilo na 140 otužilců z Česka i ze zahraničí. Mezi odvážlivci, kteří si přišli zaplavat v chladné únorové vodě, nechyběl sedmadevadesátiletý otužilecký nestor Ladislav Nicek z Olomouce, tři přemožitelé kanálu La Manche Richard Haan, Petr Mihola a Ital Thomas Kofler a dokonce dvě mladé těhotné ženy. Všichni si akci užívali.

Teplota řeky, v níž v zimě vedle ryb obvykle plavou jen kachny a labutě, byla 2,8 stupně Celsia. Vzduch o teplotě devíti stupňů byl k plavcům na devátém ročníku mezinárodních Branických ledů o něco milosrdnější. V posledních dnech se oteplilo, dnes vysvitlo i slunce.

Symbolicky jako první a za obdivu přihlížejících šel do Vltavy Nicek, který začal se zimním plaváním v šedesátých letech. Plavání ve studené vodě mu možná pomohlo i s překonáním zákeřné rakoviny tlustého střeva. „Lékaři mi nedávali moc šancí, ale pak se stalo neuvěřitelné,“ dodal.

Těší ho, že zájem o zimní plavání je velký a že mu podlehly i některé ženy. Dnes jich k řece v plavkách přišly tři desítky. „Měli byste je pochválit, že jsou statečné a ženou se přímo do vody,“ prohlásil. Za dřívějšího režimu ho prý komunisté kritizovali, že propaguje plavání ve studené vodě i mezi ženami, protože by jim prý mohlo poškodit zdraví. Ve vodě Nicek zůstal několik minut, proud byl na něj moc silný. „Ale šlo to,“ řekl posléze.

Každý účastník si mohl vybrat, jak dlouhou trasu poplave. Pro kondici bylo možné plavat 100, 250 nebo 500 metrů, závodnické úseky měřily 750 a tisíc metrů. Nejmladším účastníkem akce byl podle ředitele závodu Tomáše Prokopa čtrnáctiletý Ladislav. Ze zahraničí se na zimní pohár přihlásili účastníci také ze Slovenska nebo z Británie.