Jednání o protikomunistickém odboji dnes KSČM zablokovala

Praha - Sněmovna dnes předčasně ukončila jednání, a to ve chvíli, kdy bylo na programu projednání zákona o protikomunistickém odboji. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik totiž požádal krátce před 15:00 o 70minutovou přestávku na jednání klubu, čímž fakticky ukončil schůzi. Sněmovna měla totiž kvůli zasedání vlády jednat pouze do 16:00. Předsedající Kateřina Klasnová (VV) pauzu na jednání klubu přidělila, ve sněmovně je to nepsaným pravidlem.

„Jsem přesvědčen, že se jedná o snahu bránit přijetí zákona o třetím odboji. Rozumím tomu, že tomu komunistická strana brání, ale musí zaznít, že se jí to nepodaří. My přijmeme tento zákon, i kdyby se komunisté na hlavu stavěli,“ prohlásil předseda klubu ODS Petr Tluchoř. Návrh zákona, který předložili koaliční poslanci, počítá s tím, že bojovníci proti komunismu by měli nárok na osvědčení účastníka protikomunistického odboje nebo odporu. Mohli by získat postavení válečných veteránů, což by jim přineslo výhody například ve zdravotní péči. Součástí symbolického ocenění by byl i pamětní odznak.

Sněmovna už jednou návrh o protikomunistickém odboji posuzovala, když šlo o senátní normu. Horní komora se ale po volbách, ve kterých získala levice většinu, rozhodla předlohu stáhnout. Nesouhlasila totiž s tím, že by měli o odbojářích rozhodovat úředníci. Navíc zákon podle nich musí jasně vymezit pojem odboj a odpor a také nabídnout odbojářům víc než jen příplatek na lázně a odznak.

Čestmír Čejka, člen předsednictva Konfederace politických vězňů ČR

„Bohužel je to ostuda demokratického státu, který se po dvaceti letech nedokázal postavit tváří v tvář lidem, kteří byli ochotni obětovat sebe na životech.“

Sněmovna na dnešním jednání přehlasovala Senát a přijala novelu zákona o dani z přidané hodnoty v původně schváleném znění. Senát navrhoval změnu v uplatňování odpočtu daně a opravu jednoho legislativně technického nedostatku, sněmovna s nimi ale nesouhlasila. Schválená vládní novela má pomoci omezit daňové úniky a jako jedno z opatření zavádí ručení plátců za neodvedenou daň.

Poslanci také v prvním čtení podpořili hned tři návrhy na omezení hazardu. Novely zejména posilují práva obcí při povolování hazardních her. Sněmovna také přehlasovala veto horní parlamentní komory, úřady práce tedy čeká reorganizace. Vznikne pražské ředitelství, krajské pobočky a pracoviště v pověřených obcích.