Mladí vrazi mají dostat i doživotní léčbu, žádá vláda

Praha - Vláda dnes schválila novelu, která má umožnit soudům ukládat nezletilým pachatelům brutálních trestných činů ochranné léčení na neomezeně dlouhou dobu. Pokud návrh schválí i poslanci a senátoři a podepíše ho prezident, měl by začít platit od července. Návrhem novely ministerstvo spravedlnosti reaguje mimo jiné na výzvu z obce Kmetiněves, kde sadistický pachatel zavraždil třináctiletou dívku, ale nyní je na svobodě bez dozoru. V současné době lze totiž dětem do 15 let nařídit i za nejzávažnější zločin pouze ochrannou výchovu, z nápravného zařízení tak musí být propuštěny nejpozději v 19 letech.

„Je to velmi důležitá novela, která řeší problém dětských vrahů. Dosud takovýmto kvazipachatelům bylo možné uložit pouze ochrannou výchovu, která končila dovršením 19 let,“ uvedl Pospíšil s tím, že často se jedná o devianty celoživotně nebezpečné. Proto je třeba změnit zákon tak, aby jim kromě ochranné výchovy soudy mohly uložit i další léčbu, a to ve výjimečných případech i doživotní.

Lidé se podle úřadu obávají toho, že po opuštění nápravného zařízení zůstanou bývalí nezletilí delikventi bez jakéhokoli dohledu. Novelu zákona o soudnictví ve věcech mládeže slibovala ODS již před volbami. Občanští demokraté i další politici v té době reagovali na Kmetiněveskou výzvu. Petici vyprovokovalo to, že sadistický pachatel vraždy třináctileté Barbory, v době činu nezletilý, je po propuštění z výchovného ústavu na svobodě bez dozoru. „To, co vláda přijmula, je velkým našlápnutím a strašně veliký krok k tomu, aby se skutečně tyto věci nedaly opakovat,“ vyjádřil spokojenost starosta Kmetiněvsi Luděk Kvapil.

Případy závažných trestných činů u dětí stávají výjimečně, jednou za tři až pět let. Poslední případ se stal loni v dubnu v Krupce v severních Čechách, kde dva romští mladíci znásilnili a zbili 13letého chlapce. Natrhli mu přitom slezinu a zlámali žebra. Mladšímu z útočníků tehdy bylo pouze 14 let a je teď ve výchovném ústavu.

Ochranná léčba i do konce života

Soud by mohl podle návrhu uložit léčení těm dětem, které spáchají zločin kvůli duševní poruše nebo pod vlivem drog. Ve výjimečných případech by podle úřadu mohlo trvat i řadu let nebo celý život. Soudy pak budou muset nejméně jednou za rok přezkoumat, zda důvody pro držení pachatele v ústavu nadále trvají. Na základě znaleckých posudků mohou uložit léčení i ambulantně.

Z loňské Kmetiněveské výzvy vychází také petice, kterou organizuje kandidát TOP 09 a Starostů v doplňovacích senátních volbách na Kladensku Luděk Kvapil. Požaduje snížení hranice trestní odpovědnosti o rok na 14 let. Návrh ministerstva spravedlnosti tento požadavek neobsahuje; podle úřadu takováto úprava problematiku dětských delikventů neřeší.