Na silnicích je místy zledovatělý sníh, silné mrazy budou do pátku

Praha - Silné ranní mrazy na našem území vydrží až do pátku. Teploty se pohybují mezi minus 9 a minus 13 stupni Celsia. Na stanici Jizerka meteorologové naměřili až minus 25 stupňů. Řidiče ve středních Čechách může místy překvapit ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Obezřetní by měli být zejména při projíždění lesních úseků na Příbramsku. Na jihu Čech se vyskytuje ve vyšších polohách ujetá zledovatělá vrstva sněhu, někde s námrazou. Na Strakonicku, Prachaticku a Českobudějovicku místy sněží. Ojediněle se vyskytují mrznoucí mlhy. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Na silnici v obci Tchořovice na Strakonicku, v úseku zatáček ve směru od Blatné, havaroval po ránu na namrzlé vozovce kamion, sjel do příkopu. Policie na místě řídila dopravu při jeho vyprošťování. Srážka nákladního vlaku s osobním autem zase zablokovala ráno dopravu na trati u obce Polom na Hranicku. Auto stálo prázdné na kolejích, strojvedoucí si ho všiml a použil rychlobrzdu. Střetu už ale nezabránil. Havárie zpozdila vlaky na frekventované trati.

Na části regionálních silnic Vysočiny leží ujetý sníh krytý drtí. Podle krajské správy a údržby silnic by si řidiči měli dávat pozor hlavně na Třebíčsku, Pelhřimovsku a na Havlíčkobrodsku. V celém kraji mohou vozovky namrzat v lesních úsecích, proto tam silničáři k ránu obnovovali posyp. Hlavní tahy a dálnice D1 jsou vymrzlé a holé, sjízdné bez omezení.

Počasí během dne

Skoro jasno až polojasno, místy oblačno až zataženo. Ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C, v 1000 m na horách kolem -11 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

Dopravu ve Zlínském kraji místy komplikuje sněžení. Silničáři upozorňují řidiče na sníženou dohlednost především na Vsetínsku, kde navíc motoristé mohou v nejvyšších polohách stále narazit na zbytky sněhu. Sněhové přeháňky místy ztěžují dopravu i na Kroměřížsku, na Slovácku by řidiči zase na některých místech měli počítat s mlhami.

Na některých silnicích na severu Olomouckého kraje dnes řidiči narazí na rozbředající sníh či ujetou sněhovou vrstvu. Silničáři tam proto doporučují motoristům jízdu se zvýšenou opatrností. Ostatní silnice v regionu jsou většinou holé a suché. Na ujetý sníh si řidiči musejí dávat pozor na Jesenicku, leží tam na vedlejších silnicích od středních poloh. Na zbytky rozbředajícího sněhu motoristé narazí na silnici přes Červenohorské sedlo.

Řidiči mířící do Krkonoš musí stále na menších silnicích počítat s vrstvou zledovatělého sněhu krytou posypem. Silničáři dnes doporučují opatrnou jízdu i v Jizerských horách a také na Semilsku, kde se na silnicích druhé a třetí třídy místy tvoří náledí z vody vytékající z krajnic.