Šéf rozpočtového výboru jel s podnikateli na golf do Dubaje

Praha - Předseda vlivného sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS) byl v minulých dnech ve Spojených arabských emirátech společně s významnými českými podnikateli ze státních i soukromých firem. Podle serveru Aktuálně.cz jeli všichni hrát golf do Dubaje. Společně se vrátili tuto sobotu linkou Emirates. Mezi podnikateli byl i lobbista Roman Janoušek a šéf energetického gigantu ČEZ Martin Roman. Podle Suchánka šlo o běžný výlet za golfem, protože v tuto dobu jsou pro něj v Dubaji ideální podmínky. To, že současně s ním cestovali i lobbisté a lidé z byznysu, je náhoda.

Suchánek potvrdil, že v Dubaji skutečně byl a že dokonce některým spolucestujícím zařizoval letenky. O tom, že ve skupině je i Janoušek, se prý dozvěděl až ve chvíli, kdy měl letenky platit. Všichni pak ale bydleli ve stejném hotelu a potkali se i na hřišti. „Roman mi řekl, že nemůžou sehnat letenky do 1. třídy, tak jsem nabídl svůj kontakt na společnost Emirates, že by se mi to mohlo podařit. Dohodli jsme se, že to zkusím. Pan Roman vybral od kamarádů peníze, já je dal svému asistentovi a zaplatili jsme letenky hotově. Doklady mám,“ uvedl poslanec. Podle serveru přinesl asistent na přepážku nejdříve 180 a pak 320 tisíc v hotovosti.

Suchánek: Společný výlet jsem neplánoval

Reportáž Martiny Tlachové a Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Poslanec zároveň upozornil, že výlet společně s kapitány českého průmyslu neplánoval. Původně se podle svých slov chystal odjet jen se svými dvěma přáteli: „Domluvili jsme se, že pojedeme v termínu 16. - 20. února. Pak jsem měl jednání s panem Romanem, a protože jsme spolu hráli golf už mockrát, bavili jsme se i o tom, že se tam také chystá a ten termín se shodoval. Takže jsme jeli pohromadě, což je, myslím, v pořádku.“

Radek John:

„Je třeba přesně vymezit, se kterými lobbisty se scházet a jak. Rozhodně to nebude na dovolených.“

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová už se nechala slyšet, že by si měl poslanec dávat větší pozor a vše vysvětlit. „Je pod veřejnou kontrolou a musí se chovat tak, aby nepadl stín na to, že jeho rozhodování v Poslanecké sněmovně je ovlivněno nějak ze zákulisí,“ řekla ČT24. Nadšená není ani opozice a ostatní strany vládní koalice. Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka to svědčí o provázanosti politických stran s lobbistickými a kmotrovskými kluby. „Oprávněně to vyvolává podezření a pochyby,“ dodal poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek.  

Přesněji regulovat pravidla politiky a jejích vztahů k byznysu by měl zákon o lobbingu. Mluví se o něm už léta, teď na něm pracují experti ministerstva vnitra.