Na vozovkách jsou místy zbytky zledovatělého sněhu

Praha - Teploty se dnes odpoledne v České republice většinou pohybují od minus 2 do minus 7 stupňů Celsia. Během noci klesly někde i pod minus 20 stupňů. Dopravu na Vsetínsku místy zkomplikovaly sněhové přeháňky a s nimi spojená snížená viditelnost. Řidiči by si měli dát pozor i na slabý vítr. V horských oblastech Valašska navíc na menších cestách stále leží nesouvislá vrstva ujetého sněhu. Motoristé, kteří míří v Libereckém kraji do hor, musí na vedlejších silnicích stále počítat také se zbytky zledovatělého sněhu. V Krkonoších jsou na nich místy i vyjeté koleje. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Podle meteorologů si lidé na jarní počasí budou muset ještě tři týdny počkat, do té doby vystoupí teploty nad nulu jen zřídka. O víkendu sice přijde mírná obleva, potom se ale opět ochladí. Teploty mohou v noci spadnout až k minus 13 stupňům Celsia.

Největší mráz byl v Jizerce na Liberecku, kde teploměr ukázal minus 28 stupňů. Kromě Jizerky bylo nejchladněji na šumavské Horské Kvildě, kde rtuť klesla na minus 24,6 stupně Celsia. Silný mráz zasáhl také Jizerské hory: v Bedřichově naměřili minus 21,9 stupně a v Desné Souši minus 21,7 stupně Celsia.

Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují dnes motoristům silničáři na Jesenicku. Vozovky jsou tam mokré po chemickém ošetření. V níže položených oblastech Olomouckého kraje jsou silnice většinou holé a suché.

Počasí během dne

Skoro jasno až polojasno. Na severovýchodě území a v západní polovině Čech oblačno, ojediněle se sněžením. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C, na severovýchodě území -7 až -4 °C. V 1 000 m na horách kolem -5 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem -9 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s, na východě území mírný severovýchodní 2 až 6 m/s.

Na Jesenicku jsou mokré hlavní tahy i vedlejší vozovky. K opatrné jízdě správci silnic nabádají řidiče i v úseku Kouty nad Desnou - Červenohorské sedlo na Šumpersku, který je rovněž vlhký po chemickém ošetření. Na většině území Olomouckého kraje je skoro jasno a bez srážek.