Lessy odvolal šéfa logistiky kvůli chybám s rušičkami

Praha - Policejní prezident Petr Lessy odvolal dlouholetého šéfa policejní logistiky Pavla Koláře, a to kvůli závažným pochybením v souvislosti s tendrem na mobilní rušičky telefonního signálu pro pyrotechnický útvar policie za necelých 27 milionů korun. Píše to server Novinky.cz. Je to druhá personální změna v policii po ohlášené rezignaci ředitele Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Libora Vrby.

Zakázku získala firma, která skončila až druhá. S dražší nabídkou

Server Novinky.cz píše, že na selhání Koláře upozornil audit, který si Lessy po svém nástupu do čela policie letos v lednu nechal zpracovat. Výsledky prověrky ukázaly, že výběrové řízení v roce 2006 proběhlo v rozporu se zákonem a že se zakázka následně prodražila o další dva miliony korun. Rušičky navíc ani nefungovaly tak, jak měly, uvádí server. „Tu zakázku kromě toho získala firma, která ve výběrovém řízení skončila až na druhém místě,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj z policejního prezidia s tím, že konkurenční firma nabízela rušičky o dva miliony korun levněji.

Lessyho mluvčí Pavla Kopecká potvrdila, že Kolář byl z funkce odvolán ke konci února. „Ta pochybení byla natolik závažná, že se prezident rozhodl ředitele Správy logistického zabezpečení odvolat,“ prohlásila.

Zařízení, které policie využívá pro rušení signálu mobilních telefonů, aby znemožnila dálkové odpálení výbušnin, dodneška nebylo uvedeno do plného provozu, připomínají Novinky.cz s tím, že logistická správa policejního prezidia po dodavateli za celou dobu nepožadovala žádné penále za neplnění smlouvy.

Ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Vrba požádal o odchod do civilu ve středu. Podle serverů iHNed.cz a Lidovky.cz tak učinil po schůzce s Lessym, který s jeho žádostí souhlasil. Vrba u policie skončí k 15. březnu. O tom, že by Vrba mohl odejít z čela elitního útvaru, se hovořilo delší dobu. „Jde o jeho osobní rozhodnutí, a to z osobních důvodů. Nic dalšího si nepřeje sdělovat,“ tlumočil webu iHned.cz Vrbovo stanovisko mluvčí protikorupčního útvaru Roman Skřepek.