Pro většinu lidí není John dobrým ministrem

Praha - Tři pětiny Čechů se domnívají, že předseda Věcí veřejných Radek John není dobrým ministrem vnitra, opak si myslí 40 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro dnešní vydání deníku Právo. Do ministrova hodnocení se podle průzkumu pravděpodobně promítají také koaliční spory ohledně resortu.

Zatímco sympatizanti Věcí veřejných Johna v naprosté většině vidí jako dobrého ministra, mezi příznivci TOP 09 jejich názor sdílí jen málo přes 50 procent dotázaných. Ještě méně populární je John u příznivců ODS. Sympatizanti ČSSD a KSČM ho vnímají převážně kriticky.

Češi mají obavu o svou bezpečnost

Z průzkumu dále vyplývá, že občané mají obavy o svou bezpečnost v souvislosti s úspornými opatřeními. Tři pětiny dotázaných souhlasí s policejními a hasičskými odbory, které tvrdí, že úsporná opatření v resortu vnitra ohrožují bezpečnost občanů. Téměř 60 procent respondentů pak uvedlo, že odborům jde především o služební příjmy a platy než o bezpečnost obyvatel.

Lidé nepředpokládají, že by policisté a hasiči začali po vzoru lékařů podávat výpovědi. Jejich hromadné odchody očekává přibližně 40 procent Čechů. Policejní a hasičské odbory zahájily v polovině února petici za Johnovo odvolání. Podle průzkumu o této akci ví zhruba dvě třetiny dotázaných.

Agentura STEM průzkum provedla od 22. do 23. února mezi 667 respondenty.