Heger jedná s kraji a pojišťovnami o rušení lůžek

Praha - O snížení počtu akutních lůžek v nemocnicích bude jednat ministr zdravotnictví Leoš Heger, pojišťovny a kraje. Všeobecná zdravotní pojišťovna přišla s návrhem, že zruší až 18 % akutních lůžek. Ministr Leoš Heger tohle opatření podporuje. Zeštíhlení nemocniční sítě by podle něj mělo do systému přinést víc peněz - a mimo jiné tak pomoct financovat nárůst platů lékařů. Podle Hegera by mělo postupně zmizet 10 tisíc lůžek akutní péče. Některá se zruší úplně, z jiných se mají stát postele následné a dlouhodobé péče. Hlavním cílem jsou samozřejmě úspory.

Inspiraci chce Heger hledat na západě. Tam před operací dostane pacient podrobné informace, díky kterým se dokáže připravit sám a do nemocnice přijde až v den zákroku, a ne o den dřív, jak to většinou funguje v Česku. „U nás průměrná hospitalizace trvá 8 dní, v EU 6 dnů,“ tvrdí Heger. S plánem souhlasí i ostatní pojišťovny. Podle vyjádření viceprezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha sektor lůžkové péče spotřebovává 51 % zdrojů a je zralý na to, aby se jeho náklady snížily.

Proti plánu se ale důrazně vymezila opozice, která rušení lůžek považuje za hazard se životy lidí. Ministr už avizoval, že rušení lůžek posoudí zvláštní komise. Ta má zjistit, kolik akutních lůžek jednotlivé kraje potřebují a s pojišťovnami doladit, kolik se jich může zrušit. Heger odhaduje, že zrušením 10 000 akutních lůžek a přeměnou části z nich na lůžka následné péče se dá uspořit asi pět miliard korun.

Akutních lůžek bude méně (zdroj: ČT24)