Technická knihovna byla předražená, na vině je i nábytek

Praha – Ministerstvo školství postupovalo při stavbě Národní technické knihovny nehospodárně, náklady na metr čtvereční se zvýšily oproti původním plánům o 38 procent. S těmito závěry dnes přišel Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Stavbu knihovny v pražských Dejvicích údajně kromě navýšení DPH prodražil také nákup drahého nábytku, kdy výjimkou nebyly ani čtenářské stoly za 450 tisíc korun. Ministerstvo některá pochybení připustilo.

„Kontrolní akce prokázala nevhodnost a nevýhodnost ministerstvem zvoleného způsobu financování stavby,“ konstatoval Nejvyšší kontrolní úřad. Ministerstvo školství nemělo od začátku na stavbu dost peněz, do projektu proto přizvalo dodavatelskou firmu Sekyra Group, která měla stavbu zároveň urychlit.

Konečná cena se vyšplhala z 1,8 na téměř 2,4 miliardy

Budova měla být podle původních plánů dokončena do června 2006 s rozpočtem 1,8 miliardy, přičemž dodavatel přispěl 217 miliony. Konečná cena se ale nakonec vyšplhala na téměř 2,4 miliardy. „Dokončení akce urychleno nebylo a stavba byla ukončena až v roce 2008,“ upozornil NKÚ. Stát bude navíc firmě knihovnu do roku 2013 splácet. Úředníci dnes připustili, že financování nebylo vhodné. „Ministerstvo proto v současné době, po zkušenostech z financování vysokonákladových staveb, zavedlo taková opatření, aby se už do podobných situací nedostávalo,“ uvedl úřad.

K prodražení prý došlo jednak kvůli zvýšení sazby DPH a vyšším cenám stavebních prací, jednak kvůli vybudování dalších prostor určených k pronájmu, například kavárny a podzemního parkoviště. Zároveň ale kontroloři zjistili, že do knihovny byl nakoupen drahý značkový nábytek, kdy například čtenářský stůl pro 24 lidí přišel na téměř 450 tisíc korun.

ČVUT v únoru slavnostně otevřelo další novou budovu v dejvickém kampusu. Na parkovišti mezi Národní technickou knihovnou a stavební fakultou vyrostlo zázemí pro studenty fakulty architektury a fakulty informačních technologií. Jde o největší investici ČVUT za posledních 35 let.