Matějská letos nabízí 120 atrakcí

Praha - Přibližně 120 atrakcí přichystali pro návštěvníky pořadatelé tradiční matějské pouti v Praze. V areálu holešovického výstaviště si mohou od dneška až do 25. dubna prohlédnout i přírůstky v akváriích Mořského světa, zhlédnout baletní a hudební představení u Křižíkovy fontány a prohlédnout si výstavu modelů pravěkých zvířat. První den matějské přálo počasí, a tak dorazily početné zástupy rodin s dětmi.

Pro návštěvníky jsou mezi atrakcemi na matějské připravena technicky náročná zařízení z Německa a Holandska. Těšit se ale mohou i na oblíbenou horskou dráhu, centrifugu, chobotnice, strašidelné zámky, domy smíchu, klasické střelnice, řetízkové kolotoče, houpačky, skákací hrady, houpací lodě, autodromy i lochnesky.

Minulé tři ročníky pouť trápilo špatné počasí, což se projevilo i na nižším zájmu o venkovní atrakce, poznamenal pořadatel poutě Václav Kočka. Kočka na základě předpovědí meteorologů doufá, že příští měsíc by mělo být mnohem tepleji, takže je rád, že matějská bude letos trvat do dubna.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Vstupné:

  • pondělí - pátek 10,-
  • sobota, neděle, svátky 25,-
  • děti do 120 cm mají vstup zdarma

Ceny atrakcí:

  • 20,- až 120,-

Provozní doba :

  • pondělí - zavřeno
  • úterý až pátek - 14:00 - 21:00
  • sobota až neděle - 10:00 - 22:00

Pouť nezapomíná ani na nasycení hladových žaludků příchozích. Připraveny pro ně budou stánky s nabídkou langošů, klobás, hamburgerů i „klasické“ pouťové občerstvení včetně cukrové vaty, orientálních cukrovinek či perníkových srdcí.

Novinky v Mořském světě: mořští koníci a posvátná ryba

Návštěvníci Matějské pouti si mohou také prohlédnout expozici Mořský svět, v níž přibyly nové druhy ryb a živočichů. „Novinkou v našich akváriích jsou dva druhy mořských koníků, jejichž chov patří k nejobtížnějším,“ řekl ředitel výstavy Josef Voleman. Mezi nová lákadla se řadí i párek mladých žraloků černocípích a velmi vzácná dravá ryba arowana považovaná v Číně, odkud pochází, za posvátnou. Mořský svět se také stal novým domovem dvěma druhům mláďat kajmanů - kajmana brýlového a kajmana hladkočelého. Návštěvníci naleznou v Mořském světě 50 akvárií o celkovém objemu 260 tisíc litrů vody. Vstupné pro dospělé činí 210 korun; za děti rodiče zaplatí 135 korun.

Křižíkova fontána nabídne klasiku i hity z filmů

Nová nebo obnovená představení chystá i Křižíkova fontána. Chybět nebudou klasická baletní díla Carmen, Louskáček a Romeo a Julie, i původní představení Tristan a Isolda, řekl zástupce provozovatele Ivan Hladík. Kromě baletu se v programu objeví i představení postavená na hitech z klasických filmů.

Češi patří k nejžádanějším výrobcům zábavních atrakcí

Pouťová tradice sahá u nás až do 16. století. Česko se společně s Nizozemskem řadí k nejžádanějším výrobcům zábavních atrakcí a vyváží je do celého světa – třeba do Anglie, Finska nebo Dubaje. Jedna díla vytvoří deset až dvanáct kusů ročně. Jednoduchá pouťová atrakce stojí čtyři sta tisíc korun, ty nejmodernější, řízené počítačem, jsou daleko dražší. Jejich cena se může vyšplhat i na několik milionů korun. Na matějské na pražském výstavišti je 90 atrakcí českého původu, zbylých třicet pak holandského, německého nebo italského. Některé atrakce jsou zároveň i historickými kousky – například osmdesátiletá lochneska nebo šedesátiletá střelnice.

Od 5. března si lidé mohou v rámci expozice Doba ledová - Giganti prohlédnout i sedmnáct modelů pravěkých zvířat v životní velikosti. Modely vytvořila skupina výtvarníků pod odborným dohledem paleontologů.

Tradice Matějské pouti je zaznamenávána od roku 1595. V areálu Výstaviště se koná od roku 1963. Slavnou se prý stala proto, že byla první jarní poutí v Praze a oslavou svátku sv. Matěje, který připadá na 24. února. Loni pouť navštívilo podle odhadu organizátorů více než půl milionu lidí.

Matějská pouť
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK