Klaus bude žádat pro Libyi sankce a pomoc, ne intervenci

Praha - Vláda dnes schválila mandát, se kterým pojede v pátek prezident Václav Klaus na mimořádný summit Evropské unie k dění v Libyi a v severní Africe. Klaus už dříve řekl, že nesouhlasí s případným vnějším vojenským zásahem proti režimu vůdce Muammara Kaddáfího. Také šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg a ministr obrany Alexandr Vondra uvedli, že vojenská intervence by nyní v Libyi vše pokazila. Naopak Klausův předchůdce Václav Havel míní, že v případě pokračování občanské války v Libyi bude nutný vojenský zásah západních zemí. Opoziční ČSSD slovy místopředsedy Lubomíra Zaorálka na dnešním brífinku uvedla, že s mandátem daným vládou souhlasí. Postrádá ale jeho komunikaci prostřednitvím ministerstva zahraničí.

Vláda v pozici konstatuje, že už koncem února žádala okamžité zastavení represí a použití síly proti demonstrantům a odsoudila násilí. Vyzvala také libyjský režim, aby zahájil politický dialog a respektoval lidská práva. Česko rovněž podpořilo sankce EU vůči Libyi. Povstalce požadující odchod Kaddáfího se oficiální místa snaží potlačit násilím, libyjská letadla v úterý pokračovala v útocích na povstalecké pozice.

Summit EU k situaci v severoafrické zemi by se mohl zabývat mimo jiné humanitární pomocí uprchlíkům. Evropská unie už následovala rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN a vůči libyjskému režimu rovněž přijala sankce. Ty zahrnují zbrojní embargo, zákaz cest do zemí EU a zmrazení finančních prostředků některých libyjských činitelů. Británie a Francie v současné době navíc připravují návrh rezoluce o bezletové zóně nad Libyí, který musí projednat a schválit Rada bezpečnosti OSN.

Vondra: Libye není Jugoslávie

Srovnávat situaci v Libyi, kde je lidové povstání proti režimu Muammara Kadáfího, a v bývalé Jugoslávii, kde nakonec NATO vojensky zasáhlo proti režimu Slobodana Miloševiče, není podle ministra Vondry možné. Vojenský zásah by navíc podle něj nebyl možný bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. „Nevíme přesně, kdo stojí v Libyi na druhé straně,“ odmítl Vondra v rozhovoru pro Radiožurnál volání Havla po vojenském zásahu proti režimu Kaddáfího.

Vondra nečeká, že by se při čtvrtečním setkání ministrů obrany zemí NATO či na schůzce předních evropských státníků, kde bude Česko zastupovat Klaus, jednalo o možnosti vojenského zásahu. „Pokud by se takové rozhodnutí mělo činit, byl by k tomu třeba základní právní rámec, to znamená mandát Rady bezpečnosti OSN,“ říká Vondra.