Mladíkům hrozí za upálení bezdomovce i výjimečný trest

Praha - Městský soud v Praze dnes začal řešit případ tří mladíků, které obžaloba viní z upálení bezdomovce a útoku na dalšího člověka. Dvěma z nich hrozí v případě pravomocného odsouzení za vraždu až 20 let vězení, případně trest výjimečný. Třetí údajný pachatel je mladistvý, takže mu hrozí až deset let vězení. Na útoku se podle policie podílel i čtvrtý mladík, byl však mladší 15 let, takže není trestně odpovědný. Tragédie se odehrála loni v srpnu v Bohdaleckém lese v Praze 10, oběť uhořela při požáru zahradní chatky. Líčení je naplánováno do čtvrtka.

Případ se stal loni v srpnu, policie o něm informovala ale až v listopadu. Čtveřice mladíků vyrazila do lesíka na Bohdalci s tím, že chatku, kterou obývali tři bezdomovci, zapálí. S sebou měli teleskopický obušek a železnou tyč.

Státní zástupkyně: Byl to jasný úmysl

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Bezdomovce nejprve napadli slovně, pak i fyzicky. Jednomu se podařilo utéct, druhý prý po zásahu tyčí do hlavy upadl nedaleko chatky do bezvědomí. „Začali mi vyhrožovat, jestli to chci přežít, tak ať vypadnu, tak jsem se schoval do takový uličky, ale zase mě dohonili a tloukli tyčí,“ uvedl Miroslav Zub. Třetí bezdomovec, 50letý Mirek, v chatce zůstal – před útočníky se chtěl schovat a zabarikádoval se ve sklepě. Tam pak uhořel. „Oni mi řekli vypadni, já říkám, že jenom čekám na kamaráda, a oni – na toho čekat nemusíš, ten už se smaží,“ dodal Zub.

Podle státní zástupkyně jednali mladíci s jasným úmyslem. Na bezdomovce chtěli zaútočit a domek zapálit. K činu se přiznali, motiv ale neřekli. Na kameru odmítli mluvit i jejich obhájci.

Kvůli věku podezřelých na případu pracovalo oddělení mravnostní kriminality, které má na starosti i delikty dětí. Šéfka oddělení Alena Kolářová tehdy uvedla, že policisté v případě nezletilého, který se podle zákona nemůže dopustit trestného činu, podali podnět orgánu sociálně-právní ochrany dětí, aby „přijal příslušná výchovná opatření“. Podezřelí se k činu podle Kolářové přiznali.

Zbytky chatky na Bohdalci, kde uhořel bezdomovec
Zdroj: ČT24