Nemocnice nevypisují tendry na dodávky elektřiny, přichází o miliony

Praha – Nemocnice, které nevypisují výběrová řízení na dodávky elektřiny, mohou ročně přijít o miliony korun. Z jedenácti fakultních nemocnic se to týká čtyř. Případem už se zabývá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a ministerstvo zdravotnictví. To dokonce zvažuje vypsání jednoho velkého tendru na dodavatele elektřiny pro všechny nemocnice, které pod něj spadají. Jasno bude mít resort v průběhu dubna. Nemocnice, které se bez tendrů doteď obešly, ale bez ohledu na to slibují, že letos už soutěžit budou.

V olomoucké fakultní nemocnici vypisují tendr na dodávky elektřiny každé dva roky. „Naše náklady na elektrickou energii jsou ročně 35 až 40 milionů korun. Častějším soutěžením jsme schopni za rok ušetřit až tři miliony korun,“ řekl ČT mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze tendr nevypsala. Oproti ostravské fakultní nemocnici, která nechala dodavatele soutěžit, také platí za megawatthodinu prakticky dvojnásobek.

Vinohradská nemocnice zase poslední výběrové řízení vypsala v roce 2004, ale bez udání důvodu ho zrušila. „Vedení nemocnice si tu podmínku vyhradilo, definovalo ji v soutěžních podmínkách a pak ji prostě a jednoduše využilo, to je jeho právo,“ reagoval vedoucí Odboru vnitřních služeb FN Královské Vinohrady Václav Čulík. Podle energetického analytika Petra Nováka se ale nemocnice bez tendrů připravují o konkurenční boj dodavatelů.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

O způsob, jakým nemocnice odebírají elektřinu, už se zajímá i antimonopolní úřad. „Řešíme jeden podnět, který se týká jedné z těchto nemocnic,“ potvrdil místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký. V rámci protikorupčních kontrol se na provoz fakultních nemocnic zaměřilo i ministerstvo zdravotnictví, které zvažuje, že by v tendru samo vybralo dodavatele pro všechny podřízené nemocnice. „Je to věcí pro odborníky, kteří budou schopni zodpovědět otázku, jestli ve všech regionech naší republiky je vhodné mít stejného dodavatele,“ uvedl ministr Leoš Heger.

Energetika
Zdroj: ČT24