V Ostravě se srazila Tatra s tramvají, osm lidí se zranilo

Ostrava - V Ostravě se ráno srazila tramvaj s nákladním autem Tatra 815. Po nehodě zůstalo sedm lehce zraněných cestujících, řidič tramvaje má zranění těžká. V tramvaji jelo na 200 lidí, srážku podle všeho zavinil řidič nákladního auta, proti kterému už bylo zahájeno trestní stíhání pro obcené ohrožení z nedbalosti. Krátce po osmé hodině se podařilo po nehodě obnovit provoz tramvají mezi zastávkami Důl Hlubina a Dr. Malého. Havárie se stala v křižovatce ulic Vítkovická a Železárenská.

„Následkem srážky došlo k vykolejení tramvaje. Škoda na tramvaji byla odhadnuta na 500 000 korun. Škoda na nákladním automobilu nebyla vyčíslena s konstatováním, že škoda na automobilu žádná není,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Nehodu podle policejní mluvčí zřejmě zavinil jedenašedesátiletý řidič nákladního auta, který vjel ráno krátce před půl šestou do jízdní dráhy tramvaje. Řidič nebyl pod vlivem alkoholu. Policejní komisař už zahájil trestní stíhání řidiče nákladního auta pro obecné ohrožení z nedbalosti, informovala o tom mluvčí policie Gabriela Holčáková. Uvedla, že se s vozidlem otáčel do protisměru přes tramvajové kolejiště a přitom přehlédl blížící se tramvaj, která pak čelně narazila do levého boku Tatry.

Telefonát Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

42letý řidič tramvaje utrpěl zlomeninu dolní končetiny a vícečetné pohmožděniny a oděrky. Hasiči ho museli z vozu vyprostit. Při vyprošťování z tramvaje byl muž při vědomí a se zdravotníky komunikoval. Další čtyři cestující mají lehčí zranění. Mezi nimi byly ženy ve věku 37 až 59 let. Mluvčí záchranářů Lukáš Humpl uvedl, že zasahující lékař rovněž prohlédl muže, který utrpěl drobné poranění rtu. Nepotřeboval však ošetření, ani převoz do nemocnice.

K nehodě došlo na lince číslo 10 mezi tramvajovými zastávkami Důl Hlubina a Dr. Malého. Dopravní podnik musel odklonit tramvajové linky číslo 2, 13 a 1, 10.

Policie vyzvala cestující i další případné svědky dopravní nehody, aby zatelefonovali na linku 158 nebo jakékoli další informace sdělili přímo komisaři Davidu Jánkovi na lince 974 726 270. „Všichni cestující totiž nezůstali na místě nehody, pro řádné zadokumentování je žádoucí, aby nás předmětní svědci kontaktovali,“ vysvětlila policejní mluvčí Holčáková.

Na stejném místě se v křižovatce ulic Vítkovické a Železárenské od roku 2007 do loňska stalo už 15 nehod, při kterých byl jen jeden člověk lehce zraněn. V devíti případech se nehody týkaly i tramvají.