Sjezd ČSSD: Sobotka vládu zahrnul zdrcující kritikou

Brno - Českou a evropskou hymnou začal na brněnském výstavišti 36. sjezd ČSSD, jehož hlavním programovým bodem bude volba nového předsedy. Dosavadní lídr Bohuslav Sobotka se ve svém úvodním projevu snažil sbírat body a vyhranit se vůči rivalovi a hejtmanovi Michalu Haškovi. Sobotka nejprve zrekapituloval uplynulé období a vyvodil z toho ponaučení pro ČSSD. V druhé půli projevu se tvrdě opřel do současné koalice, která likviduje sociální stát a ruinuje střední třídu.

Bohuslav Sobotka v úvodním projevu zhodnotil období posledních dvou let. Nejprve se zastavil u vyhrocené volební kampaně před volbami, která podle něj obsahovala několik chyb včetně přílišné vyhrocenosti, ceně a snaze zalíbit se za každou cenu. „Ačkoli například náš závazek snižovat deficit byl analýzami podložený, přílišnými akcenty na některá sociální témata jsme jeho důvěryhodnost zbytečně snižovali. Především téma 13. důchodu. Tento volební slib byl pravicí úspěšně obrácen proti nám,“ uvedl Sobotka.

Konečný výsledek parlamentních voleb byl podle Sobotky zlamáním. „Zisk kolem 22 procent zůstal daleko za naším očekáváním a znamenal ztrátu velkého množství hlasů, zejména oproti volbám v letech 2002 a 2006,“ uvedl Sobotka a ocenil, že z výsledku vyvodil tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek osobní zodpovědnost. Paroubkovi poděkoval za energii a nasazení, které věnoval sociální demokracii, a za úspěchy, kterých v čele strany dosáhl.

  1. Potřeba rozvažovat hlasování o důvěře vlády
  2. V kampani být co nejvíce věcní
  3. Nevěřit tolik průzkumům a nepodléhat opojení
  4. Nevést války s médii, nedají se vyhrát
  5. Vést dialog a ne monology, konfrontovat občany i politiky
  6. Nevydávat tolik peněz na billboardy a sebepropagaci
  7. Průzkumy veřejného mínění nemohou nahrazovat práci na programu, musíme mít vlastní názory

Sobotka na závěr ocenil dobrou opoziční roli strany, která podle něj přinesla úspěch v komunálních a senátních volbách - ČSSD získala v Senátu většinu. Zároveň popřál Jiřímu Dienstbierovi mladšímu, aby uspěl v právě probíhajících doplňovacích volbách v Kladně.

Sobotka nenechal na vládě nit suchou

Politika Nečasovy vlády je podle Sobotky jedním velkým útokem na střední vrstvy. Je vedena snahou obrátit střední vrstvy proti sociálnímu státu. „Nejprve vláda pracující rodiny ze středních vrstev připravila o nárok na dětské přídavky, potom o porodné. Omezuje se podpora stavebního spoření, bude se omezovat podpora hypoték, chystá se zvyšování DPH,“ varoval Sobotka.

Vládě také vytkl, že se ke svým státním zaměstnancům chová ponižujícím způsobem. „Velké části snížila platy o 10 procent, dochází k chaotickým reorganizacím. Vedení ministerstev ovládají lidé, kteří jsou přímo spojeni s podnikatelskými zájmy jednotlivých ministrů. Zaměstnancům se ztrácí perspektiva, což snižuje kvalitu služeb a zvyšuje riziko korupce,“ upozornil Sobotka. Zkritizoval také důchodovou reformu, neboť je výhodná pouze pro bohaté. Financovat se také nemá pomocí sociálně nespravedlivé a neúnosné změně DPH. ČSSD proto udělá vše, aby reformu v této podobě zastavila.

Sjezd okořenila nepozvaná Bobošíková

Asi čtyřicet příznivců Suverenity Jany Bobošíkové dnes ráno před budovou brněnského výstaviště protestovalo proti Sobotkovi a bývalému předsedovi Stanislavu Grossovi. Vyčítají jim, že v době, kdy byl jeden premiérem a druhý ministrem financí, „umožnili tunel za 20 miliard“. Lidé na sobě měli žlutá trička a mávali transparenty s nápisy jako „Sobotka nám vzal střechu nad hlavou“ nebo „Sobotka a Gross okradli stát“. Demonstranti se chtěli před deštěm schovat pod přístřešek u vstupu do budovy, ochranka a pořadatelé je však vykázali zpět s odůvodněním, že pozemek je soukromý.

Ve sjezdových prostorách čekala také malá skupinka demonstrantů, kteří požadovali přímou volbu stranických funkcionářů. Měli transparenty s nápisy „Sociální demokraté nejsou malé děti, chceme přímo volit své funkcionáře“. Demonstranti tvrdili, že jsou moravští sociální demokraté. Ze vstupních prostor je ale ochranka také vyvedla. „Moravák mě vyhazuje za peníze z Prahy,“ bránil se jeden z protestujících.

Na sjezd se dostal i muž bez akreditace, chtěl mluvit s Onderkou

Poklidné vody sjezdu zčeřil také muž, který pod záminkou rozhovoru s brněnským primátorem Romanem Onderkou pronikl do prostor brněnského výstaviště bez řádné akreditace, či jakékoli jiné předchozí registrace. Jakmile ochranka zaregistrovala jeho přítomnost, muže zadržela na místě a přivolala policie. Policisté vetřelce bez oprávnění zkontrolovali.



Podle jeho slov ale stále muž opakoval, že chce mluvit s primátorem Onderkou. „Že prý se k němu chtěl dostat už tři dny předtím, ale nepustili ho k němu, tak se nějak dostal sem,“ dodal muž z ostrahy s tím, že sama bezpečnostní služba ho proti jeho vůli nemohla z objektu vyvést. Přivolaná policejní hlídka muže odvedla za místní přístěnek, kde zkontrolovala jeho totožnost. „Jestli chtěl škodit, případně jak, to nevím,“ uvedl člen ostrahy.