Čeští archeologové sčítají v Egyptě škody

Praha/Káhira – Desítky poničených památek, vykradené hroby a znehodnocený studijní materiál zahrnuje rekapitulace škod v egyptském Abúsíru, které vznikly při nedávných politických nepokojích v zemi. Rozsah poškození egyptské archeologické lokality označují členové české výpravy, kteří se dnes po třech týdnech z Egypta vrátili, za katastrofální. O část výkopů navíc archeologové přišli dokonce ještě dnes ráno, těsně před odletem do Česka.

Památky jsou pro Egypt zdrojem financí – přitahují turisty i vědce z celého světa. Během lednových a únorových nepokojů přilákaly ale bohužel i zloděje. Kradlo se především v Abúsíru, v němž se nachází rozsáhlá nekropole staroegyptských panovníků období 5. dynastie. Po lapcích zůstalo přes dvě stě ilegálních vykopávek, poničena byla například kultovní stéla, tzv. nepravé dveře kněze Rahotepa, který sloužil v zádušních kultech panovníků 5. dynastie (kolem roku 2350 před naším letopočtem). Česká expedice objevila stélu na počátku 90. let 20. století.

„Zloději, kteří pocházejí z vesnic a jsou to chudí lidé, si asi mysleli, že tam máme zlaté sochy, a při hledání všechno házeli na podlahu a ničili,“ dodává šéf české expedice Miroslav Bárta. Poškozené nálezy zkomplikují archeologům práci v následujících měsících. Mnoho vykopávek budou muset prověřovat znovu. „Teď je velmi těžké určit, která kost patří ke kterému jedinci. To je pro nás velkou ztrátou,“ vysvětluje ředitel Egyptologického ústavu Ladislav Bareš.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Škody ještě přibudou

Další rána pro archeology přišla jen chvíli poté, co se část expedice vrátila dnes brzy ráno do České republiky. Bonnetovo pohřebiště v jižním Abúsíru z doby zhruba 3000 let před Kristem, tedy z doby, kdy vznikl starý Egypt, zabrali místní obyvatelé. Na místě, kde se nacházející hrobky prvních vysokých egyptských hodnostářů, chtějí vybudovat moderní hřbitov. „Zabrali plochu asi tří tisíc metrů čtverečních, tedy valnou většinu pohřebiště. To je škoda, kterou už nikdy nenahradíme,“ upozornil Miroslav Bárta.

V archeologických nalezištích v Abúsíru zůstalo ještě pět členů české expedice. Zpátky domů se vrátí zřejmě až v momentě, kdy se v Egyptě vyjasní politická situace.

Čeští archeologové v Egyptě
Zdroj: ČT24