Drtikolova Vlna je na světě, míří z Ameriky do Londýna

Praha - Ztracená fotografie Vlna Františka Drtikola se našla v Kalifornii. K nalezení fotografie pomohla řada náhod, které odstartoval článek na serveru Česká pozice. Jeho anglická verze o krádeži totiž zaujala indickou umělkyni v Dillí a ta zaregistrovala snímek do mezinárodního registru ztracených děl v Londýně (ALR). Kalifornský galerista pak při ověřování snímku, který mu nabízel jeden Čech, zjistil, že může jít o kradené dílo, které zmizelo zhruba před týdnem z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Dnes by Vlna měla dorazit z Ameriky do Londýna. Zda jde o skutečný originál a kdo ho kalifornské galerii nabízel, zatím policie nepotvrdila s tím, že fotografii nemají a stále po ní pátrají.

Do databáze ALR zaregistrovala Drtikolovu Vlnu uznávaná umělkyně Harvinder Kaurová, pracující v indickém Dillí. Díky této registraci pak odhalil ukradené dílo Joseph Bellow, majitel Joseph Bellows Gallery v La Jolla v Kalifornii, který je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s fotografiemi. Že je mu nabízeno kradené dílo, Bellow zjistil, když ve chvíli nabídky na odkoupení snímku kontaktoval databázi, aby se dozvěděl, zda není snímek na seznamu pohřešovaných uměleckých děl. Tak popsal objevení ukradeného nejslavnějšího Drtikolova aktu Christopher A. Marinello, ředitel databáze ALR pro server Česká pozice. 

Kdo snímek galeristovi Bellowovi nabízel k prodeji, nemůže momentálně Marinello vzhledem k probíhajícímu policejnímu vyšetřování komentovat. Že jde skutečně o ukradenou nesignovanou verzi Drtikolovy fotografie, dle něj naznačují unikátní znaky, které se s ní shodují. Snímek je prý momentálně na cestě do Evropy. „Dílo jim nabízel jeden Čech, ale kvůli vyšetřování zatím nemůžu říct jeho jméno, galerii jsme potvrdili, že jde o kradený snímek, který máme v databázi,“ řekl v rozhovoru pro ČT ředitel databáze ALR. 

Databáze ALR momentálně registruje zhruba 300 tisíc ukradených nebo ztracených uměleckých předmětů, Uměleckoprůmyslové muzeum ji po ukradení díla se žádostí o jeho registraci nekontaktovalo.

Vydáno pod