Každý druhý lékař chce zrušit povinné členství v lékařské komoře

Praha – Proti povinnému členství v lékařské komoře se v průzkumu agentury INRES-SONES vyjádřilo 52,8 procenta lékařů. Současný stav vyhovuje asi třetině z nich a dalších šest procent upřednostňuje, aby bylo členství povinné jen pro soukromé lékaře. V současnosti je totiž členství v komoře povinné pro nemocniční i soukromé lékaře. V průzkumu odpovědělo 1 178 lékařů z celého Česka.

O tom, zda má být členství v komoře povinné, se vedou spory od doby jejího vzniku. Se zrušením povinného členství přišla nedávno třeba ODS – podle občanských demokratů se z ČLK stala odborová organizace, která zneužívá své postavení a neplní funkci garanta kvality a etiky lékařské péče. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) i Věci veřejné se této možnosti nebrání a jsou připraveni o ní jednat. Naopak prezident komory Milan Kubek obvinil ODS z toho, že chce komoru zničit. Pokud by totiž členství nebylo povinné, tak by měla komora mnohem méně členů a pak by byl její hlas méně slyšet. 

Výzkum také zjišťoval, jak hodnotí činnost komory samotní lékaři. Tři pětiny z nich považují činnost komory v posledních dvou letech za víceméně prospěšnou pro lékařský stav, negativně ji pak vidí 15,5 procenta respondentů. Pokud by povinné členství bylo zrušeno, tak by v komoře i tak zůstalo 56,6 % lékařů.