Greenpeace proniknou na vládu, kdy chtějí - policie bez chyby

Praha - Tři dny po průniku aktivistů Greenpeace na pozemek Úřadu vlády je policie přesvědčena, že její lidé nepochybili. Experti na bezpečnost si naopak myslí, že problém je třeba okamžitě řešit. K incidentu došlo pouze den před návštěvou jedné z nejvíce střežených osob světa, izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Po loňském květnovém průniku Greenpeace na střechu Strakovy akademie se přitom údajně silně zpřísnila ochrana objektu. Tuto středu ale proti osmi aktivistům, kteří vstoupili na zahradu, vyběhli jen dva nepříliš důrazní policisté.

Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR, k tomu uvedl, že ho mírně překvapuje, jak snadné je pozemek vlády obsadit.

Policie ale zatím trvá na stanovisku, že bezpečnost narušena nebyla. „Podle prvotních informací nic nenasvědčuje tomu, že by policisté vykonávající ostrahu nějakým způsobem pochybili,“ říká policejní mluvčí Veronika Hodačová.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní experti mají ale odlišný názor. Vláda České republiky, která je členem Evropské unie i NATO a poslala své vojáky do Afghánistánu, je totiž potenciálním cílem útoku.

„Tvrzení, že má situaci pod kontrolu, je spíš zbožné přání nebo nějaká výmluva, protože oni nikdy nemohli vědět, že to jsou skutečně Greenpeace a že to není někdo, kdo má skutečně vážný zájem poškodit předsednictvo vlády,“ říká na adresu policie Andor Šándor, bezpečnostní poradce.

Policie chce mít analýzu zásahu hotovou počátkem příštího týdne. Po loňském vniknutí Greenpeace byl nakonec potrestán jen řadový policista: na pár měsíců přišel o část platu.

Loni Úřad vlády posílil ostrahu i kamery a dále uvažoval o omezení provozu na nábřeží Edvarda Beneše. Z toho ale nakonec, kvůli možnému zhoršení dopravy, sešlo.

Vydáno pod