Klaus zatím ministry neodvolá, vyčkává

Brno - Prezident Václav Klaus zatím nepřijme demisi ministra dopravy Víta Bárty (VV) ani návrh premiéra Petra Nečase (ODS) na odvolání dalších dvou ministrů Věcí veřejných Radka Johna a Josefa Dobeše. Na tahu je podle něj vláda a koaliční devítka (K9). Nejdříve mají oznámit, zda končí, nebo budou na vládě spolupracovat dál, řekl dnes v Brně Klaus. Představitelé ČSSD jeho rozhodnutí kritizovali, otálením si prý přivlastňuje pravomoci, které mu nepatří.

Klaus ocenil, že se K9 v pondělí večer sešla. Věří, že brzy bude díky dalším jednáním existovat „hmatatelný efekt, bude něco dáno na papír“. To podle prezidenta umožní dořešit další otázky včetně personálních. Myšlenka, že by nejdřív odvolal tři ministry, je pro něj vyloučená. Podle Klause jediný, kdo prosazuje tento postup, je šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. „To je nerealistický předpoklad, nic takového v žádném případě neudělám. Oni (K9) udělali půltah a já čekám, až ten tah dokončí,“ prohlásil prezident. Premiér Petr Nečas (ODS) je připraven prezidenta o vývoji situace informovat, trvá ale na tom, aby Klaus Bártovu rezignaci a návrhy na odvolání Johna a Dobeše přijal. „Jsem přesvědčen o tom, že budeme všichni dodržovat ústavu a plnit své ústavní povinnosti,“ prohlásil dnes Nečas.

Předčasné volby vidí Klaus skepticky

Vedení ODS také trvá na tom, aby Věci veřejné přišly o rezort ministerstva vnitra. Někteří členové strany trvají na změnách i na ministerstvech, které řídí zástupci TOP 09. „VV a ODS mají problém a snaží se vytvořit mediálně i virtuálně, že i TOP 09 má problém,“ komentoval to František Laudát z TOP 09. Premiér Nečas ještě neřekl, zda přijme rezignaci ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) - ten mu ji nabídl včera. Podle svých slov chtěl ulehčit koaliční jednání.

Klaus se dnes vyjádřil skepticky k možnosti předčasných voleb. Prezident nevěří, že by se je po loňské situaci někdo pokusil vyvolat. „Tomu bych se strašně divil,“ řekl dnes.

Václav Klaus:

„Já jsem kladl jako podmínku, že než budu jakkoliv jednat, tak chci vědět, jestli se K9 umí sejít, jestli funguje, nebo jestli oznámí, že všechno končí. Bez toho se nebudu pouštět do chaotického procesu - ne pro sebe, ale pro celou naši zemi. Jsem rád, že na schůzi K9 došlo, věřím, že v přiměřené době dojde k hmatatelnému efektu, že bude něco dáno na papír, a to pak umožní dořešit všechny další otázky, i personální.“

Prezident dnes v Brně převzal čestný doktorát Vysokého učení technického.

Rozbuškou vládní krize se stalo oznámení poslance VV Jaroslava Škárky, že si faktický lídr VV Vít Bárta kupoval jeho loajalitu. Se stejným obviněním se na policii obrátila i poslankyně VV Kristýna Kočí. Bárta se hájí tím, že jim pouze půjčil. Oznámil sice rezignaci na post ministra dopravy, v politice chce ale dál pokračovat a nyní se bude soustředit na květnové volby předsedy VV. Pozici VV také nabouraly dokumenty zveřejněné v pátek Mladou frontou Dnes, podle kterých Bárta stranu založil, aby získal zakázky pro ABL. Premiér Nečas včera doručil Klausovi Bártovu rezignaci a také návrh na odvolání ministrů Radka Johna a Josefa Dobeše z VV. Klaus ale oznámil, že jakoukoli demisi přijme až ve chvíli, kdy mu premiér předloží jasný plán dalšího fungování vlády. Večer jednala o situaci i koaliční K9, která vyjádřila vůli pokračovat dál v koaličním projektu, o jehož podmínkách se bude dál jednat.

ČSSD: Klaus má povinnost odvolat ministry bezodkladně

Klaus podle sociálních demokratů překračuje své pravomoci, pokud otálí s odvoláním ministrů. Podle místopředsedy strany Jiřího Dienstbiera má prezident povinnost odvolat ministry, pokud to navrhne premiér. „Pokud předseda vlády navrhl odvolání ministrů za VV, je podle ústavy povinností prezidenta toto odvolání provést, a to bez zbytečného odkladu. Pokud prezident republiky mluví o tom, že má odpovědnost za stabilitu vlády, tak se nabízí otázka stabilitu čeho, jaké vlády, jakých zájmů. A myslím si, že by v tomto směru neměl překračovat svoji roli,“ uvedl na konferenci Dienstbier. Doplnil, že to není poprvé, co si prezident přivlastňuje pravomoci, které mu nepatří. Jako příklad uvedl jeho odmítání podepsat Lisabonskou smlouvu.

Věci veřejné
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl