Po noční nehodě zůstaly na Dunaji dva vraky

Šamorín (Slovensko) – Neobvyklá dopravní nehoda zatarasila v noci Dunaj nedaleko slovenského Šamorína. Výletní loď plující pod maltskou vlajkou narazila do německé nákladní lodi. Srážka se stala v nízké rychlosti, nikdo při ní nebyl zraněn. Nákladní plavidlo bylo ale těžce poškozeno a začalo se potápět. Vodu museli hasiči odčerpávat i z osobní lodě. Slovenskému ministerstvu vnitra se nelíbilo, že se státní integrovaný systém do záchranných prací zapojil až s několikahodinovým zpožděním. Zprvu na místě byla pouze soukromá záchranná služba.

Výletní loď plula se 160 cestujícími z německého Pasova do maďarského Ostřihomu. V noci najela do boku nákladního plavidla naloženého kukuřicí. „Nákladní loď je poškozená a prohnutá ve střední části, proto bylo nutné posádku z lodě evakuovat na osobní výletní loď. Výletní loď je do ní zaklesnutá,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva životního prostředí Beatrice Hudáková. Potopení nákladní lodi hasiči dokázali zabránit, odčerpali také palivo a začali překládat náklad. Její trup je však téměř přelomen.

Zatím není jasné, proč se nehoda stala, její příčiny vyšetřuje slovenská plavební správa. Svůj podíl mohlo mít špatné počasí. Déšť a silný vítr komplikovaly i záchranné práce, které potrvají nejméně do čtvrtka. Dopravu na Dunaji omezují záchranné práce jenom mírně.

Cestující z výletní lodi v té době už měli být na další cestě. Zatím byli převezeni do Bratislavy, ve čtvrtek pro ně ale přijede jiná loď.

Postup při záchranných pracích na řece vyvolal spor mezi ministry vnitra a životního prostředí. Ministrovi vnitra Danielovi Lipšicovi se nelíbilo, že státní záchranáři dostali informace až ráno, ačkoli nehoda se stala asi dvě hodiny po půlnoci. „Z nepochopitelných příčin nebyl vyrozuměn záchranný integrovaný systém. Byla vyrozuměna pouze soukromá záchranná služba,“ uvedl. Ta podle něj zásah nezvládla. Ministr životního prostředí József Nagy naopak soukromé záchranáře obhajoval a připomněl, že jejich výstroj financoval stát.