Soud otevřel kauzu úvěrových podvodů Chvalovského

Praha – Městský soud V Praze začal projednávat kauzu bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Františka Chvalovského a dalších čtyř mužů. V téměř tříhodinovém čtení obžaloby zaznělo ze strany státního zástupce obvinění z úvěrových podvodů z konce 90. let. Z Komerční banky (KB) údajně díky nepravdivým informacím vylákali v přepočtu celkem téměř 1,5 miliardy korun. Všem hrozí v případě pravomocného odsouzení pět až deset let vězení.

Předseda trestního senátu Kamil Kydalka dnes po přečtení obžaloby hlavní líčení odročil na úterý, kdy by měl soud přistoupit k výslechům obviněných. Obžalobě vedle bývalého šéfa ČMFS a funkcionáře a sponzora fotbalového klubu Chmel Blšany Chvalovského čelí další čtyři představitelé několika společností - Ladislav Filip, Zdeněk Mezera, Miloslav Brodacký a Petr Francl. Podle spisu jde o představitele různých firem, které byly personálně a majetkové propojené.

Původně s nimi měl na lavici obžalovaných usednout i Václav Francl. Z dnešního jednání se však omluvil, podle Kydalky je nemocný a trpí Parkinsonovou chorobou. Václav Francl měl podle spisu prsty v jednom z 13 skutků. Soud jej vyloučil k samostatnému projednání s tím, že nechá vypracovat znalecký posudek, který by měl napovědět, zda je osmdesátiletý muž vůbec schopný účastnit se hlavního líčení.

František Chvalovský jde před soud (zdroj: ČT24)

Obžaloba je viní z toho, že v letech 1998 až 1999 podali za tyto společnosti u KB žádosti o financování obchodů. Půjčené peníze prý ale nepoužili na prodej zboží, vývoz zboží do zahraničí nebo realizaci developerského projektu, jak bylo dohodnuto, ale splácení předchozích dluhů. Ty podle spisu vznikly například při předchozím financování jejich obchodů Komerční bankou nebo ze strany dalších bank. Peníze z úvěrů podle obžaloby putovaly i jiným věřitelům, Chvalovský je prý také používal pro svou vlastní potřebu.