Část záznamu z výslechu Tomka unikla, policie se zlobí

Praha – Z archivu unikla videonahrávka části výslechu Otakara Tomka, hlavního podezřelého z vraždy devítileté Anny Janatkové. Tomek se však ke svému činu nikdy nepřiznal a ve druhé polovině března zemřel na následky pokusu o sebevraždu v pankrácké věznici. Nahrávku z 22. října zveřejnil deník Právo prostřednictvím serveru Novinky.cz. Tomek na ní detailně popisuje, co dělal o devět dní dříve ve vilové kolonii v pražské Troji, odkud se Anička cestou ze školy ztratila. Policie již vyšetřuje, jakým způsobem se mohl záznam dostat ven a slibuje tvrdý postih.

Na zhruba 9 a půl minuty dlouhé nahrávce Tomek hovoří o tom, jak se v den Aniččina zmizení vydal do jedné z vilových kolonií v Troji vykrást vyhlídnutý dům s růžovou fasádou. V jeho blízkosti údajně odcizil několik kusů nářadí a poté se podle svých slov přemístil do nedaleké zahrady, kde onanoval nad pornem, které si pouštěl z mobilního telefonu. Později nalezl u plotu Aniččin batoh překrytý kartonem. „Prostě to byl batoh, normální, barevný, bílo-modrý a fialový batůžek. Dovnitř jsem se nekoukal,“ říká na záznamu podezřelý.

Zmíněný batoh policie ještě v den dívčina zmizení nalezla, podle následných informací na něm detektivové zajistili Tomkovo DNA. Samotné tělo zavražděné dívky však po pěti měsících od nalezení bylo ve stavu, že z něj podle expertů z kriminalistického ústavu nešlo nic zjistit, tedy ani najít případný ejakulát pachatele.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Policie ale údajně získala další nepřímý důkaz směřující k tomu, že by pachatelem mohl být Otakar T. Pozůstatky dívky byly totiž uloženy ve svázaném igelitovém pytli, který je prakticky totožný s tím, pod kterým hlídka ukrytý batoh nalezla.

Policie zkoumá, kdo stojí za vynesením videa. Může jít o trestný čin

Policie se ihned začala zajímat o to, kdo natočený materiál poskytl ke zveřejnění. Přes média navíc vzkázala, že dotyčný viník musí počítat s vysokým trestem, včetně ztráty zaměstnání. Pokud by se navíc prokázalo, že nepovolenou manipulací s videem porušil zákon, může jeho případ skončit u soudu jako trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby.

Policejní prezident Petr Lessy autenticitu záznamu potvrdil a únik považuje za velmi vážnou situaci. Zároveň dodal, že policie před 14 dny celý spis případu předala městskému státnímu zastupitelství a v současnosti jej nevlastní. Přesto již šetří, kdo přišel se spisem do styku. Kromě samotné policie a státního zastupitelství jde také o některé soudní znalce. „Máme analyzováno 6 možných subjektů, policie je jedním z nich,“ dodal Lessy. Pražští žalobci jakoukoli vinu na úniku záznamu odmítají. Naopak vydali pokyn policejní inspekci, aby s podezřením na úplatkářství a zneužití pravomoci hledala právě v policejních řadách.

Vedení redakce deníku Právo i serveru Novinky.cz zveřejnění výslechu jediného podezřelého, ale nikdy neodsouzeného Otakara T. obhajuje veřejným zájmem. „Jde o prvotní a nezkreslenou informaci, která může přispět k lepšímu pochopení okolností této tragické kauzy,“ řekl Vladimír Dušánek, šéfredaktor on-line magazínu Novinky.cz.

V případu nejde o první únik informací - policie zatím pořád vyšetřuje i to, jak se média dostala k záznamu, na kterém je výslech Otakara T. na detektoru lži.

Z výslechu Otakara Tomka:

Co konkrétně z toho batohu bylo vidět, jaká část? Vzpomenete si?

To si už nevzpomenu. Prostě byl to batoh, normální, barevný, bílo-modrý a fialový batůžek.

A když jste se vracel, musel to…

Já jsem nesl to nářadí, takže jsem kostku přešel, nářadí jsem hodil na zem do trávy vedle kamen, kde bylo křoví, kde jsem schovával batoh (jeho vlastní) a vrátil jsem se k té hromadě a nadzvedl jsem vlastně ten karton a koukal jsem na ten batoh.

Vzpomenete si, kterou rukou jste to nadzvedl?

Já jsem pravák i levák. Takže pro mě je přirozený vlastně úchop oběma dvěma rukama, takže už si asi nevzpomenu. Jestli pravou, levou nebo nejdřív levou a pak pravou, nevím.

A pod ním, pod tím kartonem, byl tedy ten batoh?

Pod tím kartonem byl batoh, který já jsem nadzvedl, vlastně karton a batoh, kouknul jsem na něj a vrátil jsem to tam zpátky …Já jsem ho vlastně jenom zběžně prohlédl, vrátil jsem se k nářadí, rychle jsem ho strčil do batohu, který jsem vyndal z křoví a šel jsem zpátky. Jestli chcete hodinu, mohlo být těsně po druhé hodině.

Co bylo v tom batohu?

Nevím, do batohu jsem nekoukal.

Z jakého důvodu?

Měl jsem tam nářadí, tohle a spěchal jsem, aby mě tam nikdo neviděl.

A proč jste ho vůbec bral do ruky?

Jenom ze zvědavosti jsem ten batoh okoukl, co to je.

(Zdroj: Novinky.cz)

Anička Janatková
Zdroj: ČT24