Letáky u lékárniček stály BESIP milion, jsou v nich chyby

Praha – Milion korun za nepřesné letáky, které radí, jak postupovat při dopravní nehodě, zaplatila organizace BESIP. Návod třeba chybně uvádí, kde má pomáhající šofér zastavit, a rozchází se taky s oficiálními radami Červeného kříže. Většina letáků je přitom povinnou součástí autolékárniček.

V případě, že narazíte na dopravní nehodu, je nutné zastavit nejméně 50 metrů za havarovaným vozem, rozsvítit výstražná světla, obléknout reflexní vestu a vzít lékárničku, eventuelně hasicí přístroj, radí informační leták BESIP. Pokud by ale lidé tento postup do důsledku dodržovali, ztratí jednotlivými úkony několik minut. Poskytnout první pomoc je přitom potřeba co nejdřív.

Např. pokyn Červeného kříže doporučuje auto zastavit maximálně 10 až 15 metrů od havarovaného vozu, rozhodně ne 50 metrů. Další nepřesnost letáku spočívá v umístění výstražného trojúhelníku. BESIP lidem radí, aby trojúhelník rozložili před místem nehody, v jaké vzdálenosti, už ale neříká.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Zákon přitom mluví jasně – trojúhelník musí být ve vzdálenosti sto metrů před první překážkou a tou není havarovaný vůz, ale auto řidiče, který se snaží pomoci. „V tomto případě to bude vaše vozidlo, které už tam stojí a samo vytváří překážku,“ vysvětluje ředitel Dopravní policie Leoš Tržil.

Samotný šéf BESIPu Ondřej Valenta si nad nepřesnostmi letáku myje ruce. „Nejsem dopravní expert, mockrát jsem to opakoval, byly to informace, které byly brány od dopravních expertů,“ říká.

Milion nepřesných letáků stál milion korun. Teď navíc ministerstvo obrátilo: v budoucnu už povinnou součástí lékarniček být nemusí, a tak podle kritiků ztrácí smysl. „Celá státní správa šetří, každou korunu obracíme třikrát, takže i BESIP by se měl chovat co nejhospodárněji,“ míní mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Pro letošní rok má BESIP sto milionů korun, zatím vyčerpal sedm. Žádný velký projekt typu kampaně Nemyslíš-zaplatíš ale zatím stále není.