Nákup zbraní bez prostředníků Sněmovna podpořila

Praha - Sněmovna podpořila vládní novelu, která umožní ministerstvům obrany a vnitra nakupovat vojenský materiál ze zahraničí bez prostředníků. Opoziční ČSSD ale zablokovala rychlé schválení předlohy už v prvním čtení, ač s ní souhlasí. Branný a bezpečnostní výbor však bude mít na její projednání jen měsíc. Díky novele bude moci obrana a vnitro nakupovat zbraně i od zahraničních firem při využití zákona o zadávání veřejných zakázek, uvedl ministr obrany Alexandr Vondra.

Dosud to bylo prakticky nemožné kvůli tomu, že ke konkrétnímu obchodu bylo nutné usnesení vlády. Podle důvodové zprávy se proto musel využívat nákup podle výjimky mimo zákon o zakázkách. Do českého právního řádu se dostane s novelou rovněž směrnice Evropské unie, která zjednodušuje obchod s vojenským materiálem na unijním trhu. Zrušeny budou dovozní licence při obchodu v rámci členských zemí. Licence na vývoz bude platit po celé unii a k převozu nebo dovozu do jiných států nebude nutné mít žádné další povolení.

„Text zákona je skutečně dobře propracován,“ uvedl sociální demokrat Václav Klučka. Předloha podle něho odpovídá i návrhu poslanců ČSSD, který ale sněmovna hlasy koalice před několika týdny zamítla. Klučkův stranický kolega Antonín Seďa zdůvodnil veto ČSSD ke schválení zákona už v prvním čtení například tím, že zavádí možnost obchodu s vojenským materiálem pro fyzické osoby a jde o podmínky, za nichž to bude možné. Nyní vlastní povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem na 170 firem. ČSSD také chce, aby na nákupy byly veřejné soutěže. Posledním důvodem je prý možný nesoulad novely se zákonem o zakázkách.

Ministerstvo obrany již dříve spočítalo, že nákupy přes prostředníky prodražily v minulých šesti letech armádní zakázky zhruba o 1,5 miliardy korun. Premiér Petr Nečas tehdy uvedl, že hlavním cílem novely je „odchod od stávajícího systému, kde dominovali zprostředkovatelé, kteří sami nebyli výrobci zbrojního materiálu, ale byli to v drtivé většině pouzí překupníci“.