Policie může zabavovat i malé množství drogy, rozhodli senátoři

Praha – Senátoři souhlasili se změnou policejního zákona, podle které budou moci policisté zabavovat i malé množství drogy, aby ji pak mohli zničit. Čerstvý ministr vnitra Jan Kubice v horní komoře normu obhajoval tím, že umožní policistům zabavit omamné látky i v množství, které nenaplňuje podstatu trestného činu, ale jen přestupku.

Změna zákona také dává dává policistům možnost projednat věc v blokovém řízení, čímž se sníží náklady na správní řízení. Spolu s právem zabavit „menší než malé“ množství psychotropních látek se podle ministerstva vnitra výrazně zjednoduší projednávání přestupků a postih lidí, kteří se jich dopustili. 

Nařízení, které určuje limity pro držení drog, nabylo účinnosti loni v lednu. Trestným činem podle něj není držení do 15 gramů marihuany, 1,5 gramu heroinu, jednoho gramu kokainu nebo dvou gramů pervitinu. U extáze je hranice, do níž je její přechovávání přestupkem, čtyři tablety nebo kapsle. Držení hašiše je trestné od pěti gramů, LSD od pěti papírků, tablet, želatinových kapslí nebo krystalů. Lidé také nesmí mít více než 40 hub s halucinogenními účinky. 

Dnes schválená novela zákona se týká také pravidel pro výměnu, uchovávání a likvidaci osobních dat mezi policiemi států. Vojenské policii dá norma pravomoc pořizovat obrazové, zvukové a jiné záznamy. Novelu ještě musí podepsat prezident Václav Klaus.